Tres de cada cinquanta dones ateses per violència de gènere són discapacitades

Per primera vegada s’inclou en els registres de l’àrea de Polítiques d’Igualtat s’inclou la variable de la discapacitat, que afecta setze dels 286 casos violents formalment declarats aquest any

Aquest dissabte es commemorava el Dia internacional de les persones amb discapacitat.
Aquest dissabte es commemorava el Dia internacional de les persones amb discapacitat. ARXIU

Setze de les 286 dones ateses aquest any en relació amb la violència de gènere pateixen, a més a més, algun tipus de discapacitat. En xifres relatives, això vol dir que prop d’un 6% de les víctimes que han requerit assistència oficial són també discapacitades. O el que és el mateix, tres de cada cinquanta dones ateses.

Aquestes dades, que s’inclouen per primer cop en els registres de l’àrea de Polítiques d’Igualtat del ministeri d’Afers Socials, que és qui gestiona l’atenció a les víctimes de violència de gènere, les ha fet públiques l’associació Autea. La publicació de les xifres s’emmarca en la celebració, el passat 25 de novembre, del Dia Internacional per a l’eradicació de la violència envers les dones, i aquest dissabte, 3 de desembre, del Dia Internacional de les persones amb discapacitat.

Dues de les setze persones amb discapacitat tractades per haver patit algun tipus de violència lligada amb la condició de ser dona sofreixen concretament el trastorn de l’espectre autista

Dels 286 casos que s’estan gestionant aquest any relacionats amb violència de gènere, setze, s’ha dit ja, corresponen a dones amb discapacitat. I d’aquestes encara, precisa Autea en comunicat, dues estan diagnosticades amb el trastorn de l’espectre autista (TEA), que és la patologia, el trastorn, en relació amb el qual està especialitzada l’associació.

En un comunicat, Autea agraeix al ministeri que lidera actualment Judith Pallarés la inclusió de la variable de la discapacitat en els registres oficials sobre violència de gènere, una petició que va traslladar l’associació l’any 2020, “donat que es tracta d’un indicador que dona visibilitat a situacions que estan patint algunes dones amb discapacitat al nostre país”.

Segons l’associació, poder disposar de les esmentades dades “ha de permetre  proposar accions de conscienciació social, a les famílies així com a les possibles víctimes de la importància de denunciar i no silenciar aquest tipus de violència”. Finalment, des d’Autea es recorda que les dones amb discapacitat pateixen una doble discriminació: per raó de gènere i per la pròpia discapacitat.

Comentaris (1)

Trending