Les transferències de la CASS al fons de reserva cauen un 41% en només dos anys

La parapública considera que, el 2022, només podrà traspassar 18,89 milions d’euros a la guardiola de les pensions, xifra considerablement inferior als 32,34 enviats el 2020

Una imatge de l'accés principal a la CASS.
Una imatge de l'accés principal a la CASS. Toni Solanelles

Durant el 2022, la guardiola de les pensions continuarà pujant, sí. Però ho farà un ritme molt més reduït. Així s’estima des de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS). La parapública preveu que els excedents de la branca jubilació i, per tant, les transferències que es fan al fons de reserva, caiguin de forma important. En total, es quedarien en 18,89 milions d’euros, xifra considerablement a la del tancament del 2020. Es redueix prop d’un 42%.

Així costa en les previsions que tant la mateixa CASS com el Fons de Reserva han inclòs en els respectius pressupostos de cara a l’any vinent. Totes dues entitats consideren que s’accelera de forma important el camí cap al temut moment en què els compromisos en pensions superin el que s’ingressa per cotitzacions. De moment, es continua preveient un superàvit a la branca jubilació, però sensiblement inferior al d’anys anteriors.

Així, la previsió de la CASS és transferir 18,89 milions d’euros. La xifra baixa per primer cop dels 20 milions. Queda molt per sota tant de la que s’estimava en els comptes per a l’actual exercici (27,867) com de la xifra amb la qual, finalment, s’espera tancar l’any: 25,37. La dada és encara més preocupant si la comparació es fa amb la liquidació de la parapública el 2020. Llavors, es van poder traspassar fins a 32,34 milions. Per tant, la diferència superaria el 40%.

Dos són els motius que expliquen aquesta evolució que, tot s’ha de dir, fa temps que els rectors de la companyia alerten que estava arribant. Per un costat, el fet que cada cop cal pagar més diners en pensions. La despesa en les prestacions contributives se situaran en 120,58 milions, en comparació als 111,227 amb els quals s’espera tancar el 2021. Xifra que, a més, suposa un 17% de la despesa total durant el 2020 (103).

En canvi, les cotitzacions, almenys segons preveuen els rectors de la CASS, es mantindran estables. L’estimació és ingressar per aquest concepte 153,8 milions, tot just un 2,7% més de la xifra amb la qual s’espera liquidar el 2021 (149,9). Per tant, queda clar que la despesa en pensions s’enfila molt més que el que es recapta per fer-hi front. I això, cal recordar, quan grups polítics tot just han començat a caminar en l’esperada i necessària reforma del sistema.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending