Tramitats 108 expedients sobre menors víctimes de violència fins al juny

Un total d’11 casos van ser iniciats per violència física, 56 per psicològica i 41 per les dues

Elisabeth Puente durant la seva intervenció.
Elisabeth Puente durant la seva intervenció. Arxiu

Durant els sis primers mesos d’aquest any 2023, la Justícia ha tramitat en l’àmbit civil 108 expedients que tenen a veure amb menors que han pogut ser víctimes d’algun tipus de violència. Concretament, 11 es van iniciar per violència física, 56 per psicològica i 41 per les dues.

Entre els mesos de gener i juny d’aquest any, la Justícia té a tràmit 119 expedients per la via civil que tenen a veure amb menors que han pogut ser víctimes d’algun tipus de violència. Concretament, n’hi ha 108 que van ser iniciat per violència física o psicològica o les dues. Anant més al detall, 11 es tramiten per violència física, 56 per psicològica i 41 per les dues.

Les dades les va exposar la fiscal adjunta, Elisabeth Puente, en el marc de l’examen d’Andorra al 94è període de sessions del Comitè de drets de la infància de l’ONU per exemplificar les mesures que s’adopten al país per protegir els infants. En aquest sentit, va detallar que quan es dona un d’aquests casos, s’inicia un expedient en la jurisdicció de menors, en el qual “sempre” pren part el ministeri fiscal, i a partir d’aquí “en l’àmbit civil i fora de l’àmbit penal” s’estableixen les mesures per protegir el menor. Quines? “Si fos necessari ingressos, separació del nucli familiar, estar-se amb la família extensa o fixant-se amb els serveis socials, amb l’acompanyament de l’autoritat judicial, les estratègies adequades per la seva protecció”.

Són dades exposades en el marc de l’examen d’Andorra al 94è període de sessions del Comitè de drets de la infància de l’ONU 

Els membres de la delegació andorrana van tenir l’oportunitat d’explicar els diversos protocols que hi ha vigents i que permeten notificar i tractar les situacions de risc i desemparament de menors. En aquest sentit es va destacar el fet que es poden notificar situacions amb un “procediment àgil i senzill” a través de la pàgina web, cosa que poden fer tant nens i adolescents com la ciutadania en general de forma anònima.

Igualment, també es va remarcar en casos de violència, sobretot en casos d’abusos sexuals o maltractaments físics, s’aplica un protocol que evita la victimització secundària. En aquest sentit, la cap d’àrea d’atenció a la infància i l’adolescència, Rebeca Armengol, va destacar que l’àmbit escolar “és el primer notificador” d’aquestes situacions.

D’altra banda, els membres del comitè es van interessar per com s’actua amb els càstigs corporals. En aquest cas, Puente va deixar clar que “els càstigs corporals estan prohibits i penats en totes les seves formes” i que existeixen “molts tipus penals relatius als maltractaments a menors”, que va remarcar, “en l’àmbit familiar també estan prohibits”.

Aquí va recordar que segons les estadístiques de la Fiscalia, relatives al període juny 2021-juny 2022, es van donar 71 casos en què un menor havia pogut sofrir algun tipus de maltractament. En 31 d’aquests casos, es va actuar per haver agredit el menor en l’àmbit domèstic.

A diferència de l’àmbit civil, en l’àmbit penal la situació comporta la “detenció immediata de la persona”, que és posada a disposició judicial i s’obren diligències urgents per “decidir si calen mesures de protecció sobre el menor”. Dins d’aquestes mesures, “podem parlar de penes que poden suposar la suspensió de l’autoritat parental o una prohibició d’entrar en contacte amb el menor de manera temporal”.

Comentaris

Trending