Suport sense fissures a la llei per implementar la igualtat entre homes i dones

Tots els grups destaquen que suposa un gran pas endavant en la lluita pels drets, malgrat que des del PS es lamenta que no s’hagi volgut ser més ambiciós

Un moment de la sessió del Consell General, ja amb molts parlamentaris sense mascareta.
Un moment de la sessió del Consell General, ja amb molts parlamentaris sense mascareta. DEMÒCRATES

El Consell General ha validat la llei per a l'aplicació efectiva del dret a la igualtat de tracte i d'oportunitats i a la no-discriminació entre dones i homes. El text ha rebut el vot favorable de tots els grups, que han destacat que es tracta d’un avenç important en la lluita pels drets del col·lectiu feminista, tot i admetre que caldrà fer més passos en el futur. Des del PS, de fet, s’ha lamentat que no s’hagi volgut anar més enllà en temes com quotes als cossos especials, obligatorietat de paritat de gènere als col·legis professionals o l’avortament.

El projecte legislatiu, després d’un llarg periple parlamentari –va entrar a tràmit el 10 de març del 2021-, ha culminat el procés amb la seva aprovació. La cambra li ha donat el seu suport de forma unànime, tot i que des dels dos grups de l’oposició no s’ha amagat un “sí” crític, per les mancances que es detecten.

De fet, també la majoria ha admès que, si bé la llei és un “pas significatiu”, no és pas el final del recorregut. Al contrari, potser, tot just l’inici. “La igualtat és una cursa de fons que no s’acaba amb aquest text, que sí que és un pas important en aquest camí que homes i dones hem de fer plegats”, ha defensat el cap de Govern, Xavier Espot, que ha defensat que “hem de construir una societat on la igualtat no només sigui un dret, sinó també un fet”.

Una classe d'educació sexual.

Relacionat

Les escoles hauran d’oferir formació per evitar embarassos no volguts i malalties sexuals

Al seu entendre, la llei hi ajuda. Entre altres disposicions, s’indica que el personal de les diferents administracions, inclosos batlles i magistrats, hauran de rebre formació en aquest àmbit i que aquestes entitats i també les empreses, les de més de 50 treballadors, hauran d’aprovar plans d’igualtat. En definitiva, s’aposta per “implementar de forma efectiva aquest dret”.

Des del PS s’ha votat a favor, però s’ha lamentat, en paraules de la consellera general Judith Salazar, que “la llei podria haver tingut més força”. En aquest sentit, la parlamentària canillenca ha recordat que propostes com les quotes als cossos especials o l’obligatorietat de paritat als òrgans de direcció de col·legis professionals no han estat incorporades. “Haguérem volgut un text més ambicios, que obligués més que afavorís, més contemporània i no només un primer pas”, ha apuntat.

Pel que fa a Terceravia, els retrets de Josep Pintat han anat dirigits principalment a la tècnica legislativa. “Es modifiquen un mínim de 10 altres lleis”, ha recordat, preguntant-se “per què aquests canvis no es van tenir en compte abans”. Malgrat això, s’ha donat suport tot i que s’ha volgut demanar a Govern que “si es constata que l’aplicació no és efectiva, s’actuï amb agilitat”.

Mònica Codina llegint el manifest de l'ADA.

Relacionat

Les associacions feministes lamenten les “mancances” de la nova llei d’igualtat

Des dels grups de la majoria s’ha defensat que la llei és “un pas endavant molt gran”. Així ho ha apuntat el conseller general de Ciutadans Compromesos, Raúl Ferré -lectura de poema inclosa-. “Això no s’acaba aquí. Cada dia cal millorar i els textos legislatius s’hauran de revisar per garantir aquesta igualtat”, ha apuntat el polític massanenc. Des de Liberals, Sílvia Ferrer ha afirmat, visiblement emocionada, que “és un primer pas per fer que les nostres filles no hagin d’assumir el rol de gènere que hem assumit nosaltres i les nostres mares”. Per la seva banda, la demòcrata Berna Coma ha reconegut que es podria haver anat més enllà, però ha defensat que el text ja suposa una millora considerable. Ara bé, ha advertit que “caldrà pedagogia per sensibilitzar la societat”.

El text ha tingut un suport total del ple. També hi ha votat a favor la consellera no adscrita Carine Montaner que, però, durant la seva intervenció ha protagonitzat una enganxada amb la síndica general, Roser Suñé. El motiu? Volia aprofitar el temps per criticar la negativa de Govern, i particularment d’Espot, a publicar la llista de contractacions adjudicades a l’empresa de Ferran Costa. La presidenta de la cambra l’ha tallat demanant-li que se centrés en l’objecte del debat.

Comentaris (3)

Trending