Les escoles hauran d’oferir formació per evitar embarassos no volguts i malalties sexuals

La llei d’igualtat de tracte i no-discriminació establirà un delicte específic de violència de gènere, per castigar els atacs que es facin contra dones pel fet de ser-ho

Una classe d'educació sexual.
Una classe d'educació sexual.

Els centres educatius estaran obligats a incloure formacions als seus alumnes per evitar embarassos no desitjats i malalties de transmissió sexual. És un dels canvis que s’ha introduït en la llei per a la igualtat de tracte i la no-discriminació, que ja està preparada per ser votada, el mes vinent, al ple del Consell. El text no inclou, com havia proposat el PS, incloure l’avortament en la cartera de serveis sanitaris. La majoria ho ha refusat, tot argumentant que d’aquest tema s’ha de parlar en la taula institucional que es vol crear per intentar trobar una solució.

La comissió legislativa d’Afers Socials i Igualtat ha finalitzat el treball del projecte legislatiu. La llei per a la igualtat de tracte i d’oportunitats i la no-discriminació entre homes i dones es podrà votar un cop es reprenguin les sessions parlamentàries, al març. Es tancarà així un tràmit que no es pot dir pas que hagi estat curt. Al contrari, el Govern la va entrar al Consell ara fa ja gairebé un any.

Els grups han treballat les 47 esmenes presentades, 9 per part de la majoria i 38 pels socialdemòcrates. Entre aquestes, una de les que s’han acabat acceptant és la que fa referència a l’àmbit de l’educació i el lleure. La proposta del PS modifica l’article 40 del text i introdueix que els centres d’ensenyament han d’implementar programes d’educació afectiva i sexual. I aquests hauran d’incloure “la formació de l’alumnat en la prevenció d’embarassos no desitjats i de malalties de transmissió sexual”.

Manifestació a favor de l'avortament a Andorra la Vella.

Relacionat

El PS vol que la cartera de serveis sanitaris inclogui l’avortament

Des del PS, la consellera general Judith Salazar ha admès a Altaveu que aquests temes s’acostumen ja a tractar en la majoria de centres. Ara, però, no existeix una obligatorietat. Amb la modificació legal s’aconsegueix que fer-ho no depengui únicament de la voluntat dels responsables de cada col·legi.

Menys sort, però, ha tingut una altra esmena de la formació: la que volia incloure l’avortament dins la cartera de serveis sanitaris. Des de la majoria s’entén que el tema, en tot cas, ha d’esperar al resultat de les negociacions discretes que es volen engegar, amb la participació de totes les institucions, per mirar de trobar una solució a l’actual situació legal de la interrupció voluntària de l’embaràs.  

Una votació en una sessió de Consell General.

Relacionat

La violència de gènere serà delicte específic i s’elimina la diferència entre agressió i abús sexual

Un altre canvi important al text que, de fet, no acaba sent cap sorpresa, és el fet que, a partir d’ara, es crea un delicte específic de violència de gènere. Era una aposta tant dels grups de la majoria com del PS, que entenien que calia adaptar el Codi Penal a les disposicions del conveni d’Istanbul. D’aquesta forma, es crea una figura que a més enllà de la violència domèstica.

A partir d’ara, es podrà aplicar també en cas d’aquelles agressions o vexacions que s’exerceixen contra la dona pel fet de ser dona, independentment que l’autor sigui parella o ex de la víctima. Així, en el cas per exemple d’una acció de lesions, també se li podria aplicar el delicte de violència de gènere. I, per tant, agreujar la pena demanada.

Una sessió tradicional del Consell General amb membres del Govern en primer terme.

Relacionat

Els mitjans de comunicació estaran obligats per llei a fer servir el llenguatge inclusiu

Altres canvis acordats a la comissió són el que fa referència a l’ús de llenguatge inclusiu als mitjans de comunicació o l’obligatorietat que els òrgans directius de col·legis i agrupacions professionals així com organitzacions sindicals, culturals o socials tinguin als seus òrgans directius “una composició equilibrada de dones i homes”. En canvi, no s’ha acceptat la proposta d’incloure quotes als concursos per accedir als cossos especials.

Comentaris (5)

Trending