La ministra també ha explicat que la ràpida detecció ha sigut clau per a aquesta disminució. Pallarès ha fet referència al Codi Violeta, pel qual quan es detecta un possible cas, s’informa ràpidament al servei d’atenció a les víctimes. D’altra banda, també ha destacat la relació entre el ministeri, la Policia i la Batllia, que “ha ajudat a agilitzar els tràmits”. D’aquesta manera, fins al servei arriben casos “fins i tot quan les dones no volen denunciar”, fet que encara sent un punt complicat a l’hora d’atendre les víctimes, ja que moltes no volen portar endavant el procés. Concretament, un 60% de les dones no formalitzen la denúncia.
En aquest sentit, Pallarès ha explicat que les víctimes arriben fins al servei per voluntat pròpia, “continua sent la principal via d’entrada”. Tot i això, les derivacions també juguen un paper important a l’hora de detectar nous casos. Un 40% provenen d’Afers Socials, la Policia o les autoritats sanitàries. Aquest comportament, igual que la casuística, no ha variat, “no hi ha un perfil ni un motiu concret més enllà de la violència exercida cap a la dona”. Malgrat tot, actualment es reben casos més greus, o que ja estan en una situació bastant problemàtica i en la que resulta molt complicat intercedir.
Respecte als protocols d’actuació en situacions de violència de gènere, Pallarès ha afirmat que “detectem alguna incidència”. Però, ha assegurat que la resposta és pràcticament immediata, “de seguida que es troba es treballa perquè no es torni a passar, per ser-ne més àgil o més sensible”. La ministra ha fet referència a la “victimització secundària”, amb el que s’està treballant i establint una via d’actuació perquè la víctima entengui el procés des de l’inici. “Hem de continuar en aquestes accions dins de la comissió per veure de quina manera ho podem evitar”.
Els pisos d'acollida “són per moments molt puntuals, en els quals s’ha de prendre una ràpida decisió”
Actualment, el servei d’atenció a les víctimes de violència de gènere treballa amb cinc pisos d’acollida, quatres dels quals estan ocupats per dues famílies a cada pis. Tot i això, Pallarès ha volgut remarcar que “són per moments molt puntuals, en els quals s’ha de prendre una ràpida decisió”. En cas d’una manca d’aquests espais, la ministra ha explicat que es té un acord amb diversos establiments per poder donar una llar temporal a les persones que ho necessitin.
La ministra també ha assegurat que l’educació és clau per prevenir la violència de gènere. Pallarès ha explicat que els tallers realitzats als centres educatius han tingut molt bona acollida, i que ja s’està preparant noves accions encaminades al curs escolar vinent. “És crucial que puguin detectar actituds i veure què està bé i què no”, ha apuntat la ministra respecte a què els joves tinguin la informació necessària en aquest àmbit.
A més, properament el ministeri té previst fer formacions per col·legiats i col·legiades on es tractaran temes d’aquest àmbit que afecten directament a la seva professió. Així, els advocats podran aprendre i reforçar els seus coneixements respecte a la normativa internacional i nacional en matèria de violència de gènere, l’assistència lletrada a nivell civil i penal, la Guia de Col·laboració i els protocols específics d’actuació, el funcionament del servei d’atenció a les víctimes de violència de gènere, entre d’altres.
Comentaris (1)