Salut farà aquest divendres una inspecció a Salita per mirar de saber què hi està passant

Malgrat que Govern recorda que hi han hagut casos a tots els centres sociosanitaris i “n’hi continuarà havent” ara per ara no s’explica el rebrot que hi ha a l’equipament gestionat per Domus Vi

Visita d'autoritats a Salita fa poques setmanes.
Visita d'autoritats a Salita fa poques setmanes. ARXIU / SFGA

Un equip del ministeri de Salut encapçalat per l’epidemiòloga Mireia Garcia dura a terme aquest divendres una inspecció al centre geriàtric Salita per mirar d’entendre què passa i com és que hi continua havent-hi casos positius de coronavirus quan en la resta d’establiments sociosanitaris del país n’hi ha deixat d’haver. Fins que no es comprovi que tots els circuits i procediments es fan correctament no s’autoritzaran les visites a familiars, encara que s’espera que aquest mateix cap de setmana puguin reiniciar-se després de més de tres mesos suspeses.

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha explicat al Consell General que es vol comprovar si “hi ha alguna cosa que se’ns escapa; què està succeint a Salita”. El responsable ministerial ha evitat parlar d’inspecció i s’ha referit a “comprovació” per determinar “si hi ha un vector” de contagi que no es té controlat i va causant noves afectacions. La darrera, tal i com ha explicat l’Altaveu, la d’un sanitari.

Accés principal de Salita.

Relacionat

La visites de familiars a Salita ‘es congelen’ per la proliferació de positius

Martínez Benazet ha deslligat completament la darrera defunció del rebrot hagut al centre privat escaldenc, malgrat que el finat era resident a Salita. El titular de Salut ha destacat que en aquest cas es tractava d’una persona de 95 anys amb múltiples patologies que hauria mort “amb Covid i no per Covid”. De fet, aquest padrí estava hospitalitzat arran de la primera onada del virus, la més impactant. El ministre ha fet aquestes explicacions arran d’una pregunta de la consellera socialdemòcrata Susanna Vela, que s’ha interessat pel reingrés als centres sociosanitaris dels seus interns.

La socialdemòcrata Susanna Vela ha demanat si vist el que està succeïnt al centre privat escaldenc se'n planteja la seva clausura o, almenys, desconvencionar les places que hi ha convencionades; per ara el Govern no s'ho planteja

Vela s’ha mostrat preocupada per possibles deficiències, especialment a Salita, i també per una eventual manca de material de protecció. Sobre la primera qüestió, la revisió que farà aquest divendres l’equip encapçalat per Mireia Garcia hauria de donar llum. Respecte la manca d’elements de protecció, el ministre d’Afers Socials, Víctor Filloy, ho ha negat rotundament. I també ha descartat, ara per ara, que es puguin retirar els convenis subscrits amb l’equipament gestionat per la multinacional Domus Vi i més encara decidir-ne la seva clausura perquè no hi ha una constatació d'una negligència que obligui a adoptar decisions tan rotundes. Susanna Vela s’ha referit a aquests escenaris vist que el centre sociosanitari, ja abans de la pandèmia, havia estat immersa en diferents problemes. Filloy ha recordat que en major o menor intensitat la Covid ha afectat tots els centres sociosantiaris i que "hi continuarà havent" casos, malauradament.

Martínez Benazet, calendaritzant-ho i tot, ha explicat els controls que tant professionals del ministeri que lidera com del d’Afers Socials van dur a terme als dos hotels que van acollir durant unes setmanes residents en residències del país. També ha explicat que s’han estat fent proves -avui era el torn de Sant Vicenç d’Enclar, per exemple; dissabte ho és del Cedre- de detecció ràpida de coronavirus per anar detectant possibles nous casos de contagiats. Per ara, aquesta situació sols s’ha donat a Salita.

Façana del centre sociosanitari El Cedre.

Relacionat

La gestió de la crisi al Cedre obre la caixa dels trons a la comissió d'Afers Socials

D’aquí que, pel moment, s’hagi posposat la possibilitat de visites. Vela ha deixat caure si l’origen del focus seria algun sanitari o la deficient desinfecció d’algun material que hauria entrat a la residència des de l’exterior. Martínez Benazet no ha aprofundit en aquesta qüestió més enllà d’anunciar la revisió d’aquest divendres que hauria de ser aclaridora. “Si no hi ha cap contratemps ni trobem cap cosa (fora de lloc), durant el cap de setmana” és possible que s’autoritzin les visites. Però es vol anar amb peus de plom tant per garantir la seguretat i benestar dels residents com la dels eventuals visitants.

Recursos humans a Afers Socials

El titular d’Afers Socials també ha hagut de respondre a una qüestió plantejada pel també socialdemòcrata Carles Sánchez en relació amb els recursos humans del seu ministeri, que és un dels més desbordats arran de la gestió sociosanitària però, també, de tot allò que té a veure amb la crisi econòmica derivada del coronavirus. Víctor Filloy ha admès la molta feina que els ha sobrevingut per culpa de la pandèmia i la seva repercussió. El titular ministerial ha explicat que al seu departament hi treballen 149 funcionaris en onze àrees diferents i que el pressupost d’ajust volta els setze milions d’euros.

També ha explicat, com ja havia fet en altres compareixences, que s’han reforçat les prestacions per a necessitats bàsiques amb 1,8 milions euros suplementaris. Per donar estabilitat i reforçar el personal del departament, Filloy ha explicat que hi haurà una consolidació de places, que es reforçarà l’atenció primària i que es posaran a concurs cinc noves places, tres de les quals suposaran llocs de treball nous. El ministre també ha trobat adequat que el ministeri d’Educació traslladi a Afers Socials la responsabilitat d’assignar les beques escolars.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending