La reforma de lleis laborals es podria fer en dues fases

Govern confia que sindicats i patronal puguin arribar al juliol a un consens sobre punts a modificar que es podrien impulsar en una primera llei a la tardor per deixar els aspectes on hi ha més diferències per a més endavant a l’espera d’assolir un acord

Un moment de la reunió del Consell Econòmic i Social d'aquest dijous.
Un moment de la reunió del Consell Econòmic i Social d'aquest dijous. SFG / J.A.VILADOT

La reforma de les lleis laborals es podria acabar executant en dues fases. En un primer estadi, ja aquesta tardor, la modificació incorporaria aquells punts on pugui haver consens entre sindicats i patronals. Per a més endavant quedarien aspectes on, ara mateix, hi ha més distància. La voluntat és que a inicis de juny, en una nova reunió del Consell Econòmic i Social (CES) s’analitzi justament en quins canvis hi ha acord i, si són de prou rellevància, tirar-los endavant via llei. Per ara, on hi ha coincidència és en el fet que cal reforçar la representació dels treballadors dins les empreses per poder facilitar el tancament de convenis col·lectius.

Després de mesos treballant-hi, el CES d’aquest dijous ha servit perquè totes dues parts hagin posat les cartes sobre la taula. Les seves propostes. Ara, s’estudiaran i es continuarà, durant les properes setmanes, un treball d’anàlisi i un intent de consensuar alguns punts. En la trobada prevista per inicis de juliol -ja s’ha donat expressament més marge per fer aquesta feina de diàleg- es veurà quin és el resultat.

Per als sindicats, és clau garantir la protecció d’aquells assalariats escollits pels seus companys per a representar-los davant l’empresari, mentre que la CEA entén que el procés d’elecció “s’ha de simplificar”

I, a partir d’aquí, Govern avaluarà la situació, com ha explicat la ministra de Treball, Conxita Marsol. “Crec que hem fet un pas endavant. Veig que hi ha alguns punts amb cert acord”, ha destacat. Si aquest s’acaba concretant, llavors”entraríem una primera modificació legislativa amb aquests aspectes”. I la voluntat seria continuar dialogant amb la resta de parts. En aquest sentit, cal recordar que Marsol té “el compromís” de portar ja algun text al setembre al Consell General.

Després de la reunió, tan patronal com sindicats han estat cauts a l’hora de parlar de les propostes presentades. Des de la Confederació Empresarial (CEA) s’ha justificat pel fet que es volen portar a debat dins la seva junta directiva. I, per tant, preferien que sortissin, encara, a la llum pública. Aquesta demanda s’ha volgut respectar des de la Unió Sindical que, però, sí que ha posat el focus en dos aspectes que consideren claus: cal ampliar la protecció dels treballadors que siguin escollits com a representants de la plantilla, sigui en un comitè d’empresa sigui com a delegats de personal, i, també, “recompensar” les hores que es dediquin a aquestes tasques.

La clau és donar seguretat, perquè cal tenir en compte que després, un cop deixen el càrrec, hi ha comiat lliure”, ha posat en relleu el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, que ha tornat a lamentar que “no estem adaptats a la normativa del nostre entorn” i ha recriminat que sempre es justifiqui per la reduïda dimensió del Principat. “La Vall d’Aran també és petita i funcionen amb les lleis espanyoles sense cap problema”, ha apuntat.

En canvi, el que cal, al seu entendre és “tenir uns representants sòlids i que no vagin a escalfar la cadira”. Al mateix temps, també ha admès que “els treballadors han d’entendre que han d’estar organitzats i que, si es fan eleccions, s’hi han de presentar”.

Per la seva banda, el president de la CEA, Gerard Cadena, considera prioritari poder tenir aquesta representació dels assalariats. Per aconseguir-ho, defensa que “s’ha de simplificar” el procés, sense aclarir quines propostes es consideren adients per aconseguir-ho. A partir d’aquí, “no tanquem la porta a altres modificacions que ells [els sindicats] plantegen”. Sobre la por que puguin tenir alguns assalariats a ser escollits, ha defensat que “sense poder parlar per tots els empresaris, crec que la majoria volen tenir aquests interlocutors vàlids per plantejar problemes que hi puguin haver”.

Serà, doncs, al juliol, quan es vegi a quins acords es poden arribar. Govern hi estarà pendent per veure si es poden ja vehicular en un primer text. En tot cas, es veu de forma positiva el resultat de la trobada d’aquest dijous. “Hi ha una voluntat que hi hagi representació a les empreses i tothom veu que cobrir aquesta necessitat seria bona per al país”, ha afirmat Marsol.

QUOTA D’ESTIU

Per altra banda, la reunió també ha servir per donar el vist-i-plau del CES a la proposta de Govern per a la nova quota de cara a la temporada d’estiu. Per tant, aquesta ja es podrà aprovar dimecres al consell de ministres. Serà, de fet, idèntica a la de l’any passat: 500 autoritzacions, número ampliable en un 30%. Des de la patronal, es considera suficient. “L’any passat es van demanar 557 permisos. Entenem que hi ha marge per cobrir les necessitats”, ha comentat Cadena.

Comentaris (2)

Trending