El PS vol que la congelació dels lloguers sigui per dos anys

Les esmenes socialdemòcrates a la nova llei de mesures per a l’habitatge també proposen suprimir l’excepció que permetria apujar les quotes afectades per la mesura ja l’any 2019

Padreny i Sánchez, durant una roda de premsa.
Padreny i Sánchez, durant una roda de premsa. PS

El grup parlamentari socialdemòcrata vol que la pròrroga dels contractes de lloguer que finalitzen l’any vinent sigui per dos anys i no pas per un, com preveu el Govern en la nova llei de mesures per regular el mercat de l’habitatge. També s’oposen a la possible descongelació d’aquells arrendaments que no s’han actualitzat, més enllà de l’IPC, des del 2019. Són dues de les propostes que han presentat en les sis esmenes tramitades al projecte ara a tràmit legislatiu.

Els consellers generals de la formació Carles Sánchez i Roger Padreny han defensat que el que volen és “millorar la realitat a Andorra i complir amb l’objectiu de promoure l’habitatge digne i de preu assequible, augmentant alhora el poder adquisitiu de la ciutadania”. Així, les sis esmenes persegueixen quatre objectius: establir una definició de pisos a preu assequible basada en els ingressos familiars, fixar una política real d’augment del poder adquisitiu, concretar què vol dir habitatge digne i fer-ho amb garanties i determinar una previsió objectiva i coherent de la situació al país.

Justament, per aquest objectiu es considera necessari modificar l’article 1 del projecte legislatiu, oficialment la llei de mesures de protecció i de flexibilització del mercat d’arrendament d’habitatge, de les condicions essencials dels habitatges de preu assequible i de millora del poder adquisitiu. Es vol que la pròrroga dels contractes que finalitzin l’any vinent sigui de dos anys i no pas únicament d’un com vol Govern, perquè s’entén que, d’aquesta forma, “es podrà tenir tots els mecanismes adequats per garantir que, un cop finalitzats els contractes vigents, existeixen les eines per garantir habitatge digne i de preu assequible”. Per aquest mateix objectiu, el PS també vol suprimir la possibilitat que els nous contractes entre les parts puguin incrementar-se fins a un 10%, ja que ho consideren inadequat per a la realitat del mercat.

Un instant de la taula d'habitatge celebrada aquest dimarts.

Relacionat

Govern descongelarà parcialment els lloguers el 2022

A banda, els consellers socialdemòcrates volen establir una definició clara del concepte “preu assequible”. Entenen que s’ha de basar en els ingressos familiars medians en comptes de la proposada pel Govern, que indica que “ha de ser un 25% inferior al del mercat”. En canvi, es proposa que es prengui com a referència el 30% d’aquesta dada, un indicador que, defensen, és sobre el qual es basen “les millors pràctiques internacionals”. Es tracta, ha argumentat Sánchez, d’una “fórmula més justa, precisa i adaptada a la realitat del nostre país”.

Pel que fa a la voluntat d’incrementar el poder adquisitiu, els socialdemòcrates plantegen fixar a la llei una pujada del salari mínim interprofessional perquè el 2023 assoleixi el 60% del sou mitjà, tal com estableix la Carta Social Europea. “És important fer una política laboral d’increment de les remuneracions per tal que aquest suposi un augment de la capacitat adquisitiva de la ciutadania, adequant-se al cost de la vida a Andorra. Es tracta d’una bona mesura pel bon funcionament de l’economia i, sobretot, necessària pel benestar de les persones”, ha manifestat Padreny.

Comentaris (2)

Trending