PS-SDP demanen que s'aturin les negociacions amb la UE durant el període electoral

La coalició socialdemòcrata assegura que un govern en funcions no té legitimitat i no pot comprometre Andorra, recordant que Toni Martí va parar les converses

Comentaris

Jaume Bartumeu i Pere López
Jaume Bartumeu i Pere López

La coalició socialdemòcrata, a través, d’un comunicat, lamenta haver de demanar públicament al Govern en funcions i al candidat de DA, que a la vegada és el cap de Govern, Xavier Espot, l’aturada immediata de les negociacions amb Brusel·les per l’establiment de l’acord d’associació. Recorden que durant el mandat de Toni Martí, aquest les va aturar, mentre que Espot durant la visita del vicepresident de la Comissió Europea, Maros Sefcovic, que “les autoritats andorranes no pensaven interrompre les negociacions”.

En carta signada pel president del Partit Socialdemòcrata, Pere López, i el de Progressistes-SDP, Jaume Bartumeu, exposen que les converses, que porten anys en curs, no presenten cap extrema urgència que pogués justificar la seva continuïtat durant el període electoral, la constitució del nou Consell General, l’elecció del cap de Govern i la designació de l’equip ministerial.

Citen l’article 77 de la Constitució que estableix que el Govern “... finalitza  el seu mandat quan acaba la legislatura”. D’aquesta manera, expressen que “el candidat Xavier Espot i tot el seu equip estan en funcions fins a la formació del nou Govern i no disposen de cap mandat per comprometre Andorra en una negociació que té enormes conseqüències pel futur del país”.

D’aquesta manera, insten al cap de Govern en funcions a respectar la Carta Magna i comunicar als negociadors de la Comissió Europea que la delegació andorrana no estarà en disposició de negociar fins que s’hagi constituït el nou executiu. En aquest sentit, recorden que al gener del 2019, el govern d’Antoni Martí va “tenir seny institucional” i ho va fer.

La coalició socialdemòcrata denuncia que Xavier Espot “de manera incomprensible i inadmissible” va manifestar al vicepresident de la Comissió Europea, Maros Sefecovic, durant la visita que va fer el passat 13 d’octubre que les autoritats andorranes no pensaven pas interrompre les negociacions”. Una actuació, que segons exposen, és contrària al què va dir Espot en el marc de l’acord polític amb els grups parlamentaris. Pere López i Jaume Bartumeu també han adreçat una carta als ambaixadors de França i Espanya a Andorra i al mateix Sefcovic.

Etiquetes

Comentaris (11)

Trending