El PS estudia portar al TC part de la llei de mesures urgents pel mercat de l’habitatge

Els socialdemòcrates consideren que la reducció al 0% del percentatge de cessió i la disposició que permet rehabilitar pisos fora de normativa per posar-los al mercat vulneren principis de la Carta Magna

Pere López i Jordi Font, durant una roda de premsa.
Pere López i Jordi Font, durant una roda de premsa. PS

El Partit Socialdemòcrata estudia presentar un recurs d’inconstitucionalitat a les dues disposicions de la llei de mesures urgents pel mercat de lloguer i de millora del poder adquisitiu aprovada la setmana passada, principalment amb els vots dels grups de la majoria. En concret, recelen de les parts del text que permetien als comuns reduir al 0% la cessió obligatòria en el cas de tirar endavant la construcció de pisos de lloguer i la rehabilitació d’immobles que es trobin fora de normativa. La formació ha encarregat informes a diversos advocats a partir dels quals prendrà la decisió.

Així ho han explicat el president de la bancada socialdemòcrata, Pere López, i el conseller general Jordi Font. Entenen que les dues mesures, les úniques del projecte de llei a les quals van votar en contra el passat dijous, poden vulnerar fins a tres principis recollits a la Carta Magna. En concret, el dret a un habitatge digne, la funció social de la propietat i la igualtat entre ciutadans.

El primer estaria en qüestió, a l’entendre dels socialdemòcrates, pel fet de permetre posar al mercat pisos que no compleixen la normativa actual sobre habitabilitat. “Hi ha pisos dels anys 60 que no tenen calefacció o ascensor perquè llavors no era obligatori o també cap mena de ventilació o habitacions sense finestra”, ha advertit Font. Per tant, permetent l’arrendament d’aquests immobles podria suposar vulnerar el dret a un habitatge digne, reconegut a l’article 33 de la Constitució.

Un instant d'una sessió de Consell General.

Relacionat

Història de tres models... per a l’habitatge

Pel que fa a la reducció del percentatge de cessió, el parlamentari ha assegurat que la mesura “frega el travesser del tràfic d’influències” i ha llançat a l’aire vàries preguntes: “Algú s’ha parat a pensar quantes llicències estan atorgades i no es podran beneficiar? Algú sabia que això sortiria i s’ha esperat? Quants pisos s’estan construint ja que no gaudiran d’aquest benefici?” Per això, s’entén que, a banda de vulnerar el principi de la funció social de la propietat, també es podria estar afectant el dret a la igualtat de tracte entre els ciutadans.

López ha recordat que, de tot el projecte legislatiu, només van votar en contra a aquestes dues disposicions. En la resta de parts es van abstenir o hi van votar a favor. Ara, davant aquestes sospites, “ens hem posat en contacte amb advocats del país per demanar informes i, en funció d’aquestes, decidirem si interposem el recurs”. La decisió no es pot demorar gaire en el temps, ja que la llei dona un termini d’un mes per presentar aquesta acció des del dia que es publiqui el text al BOPA.

El president del grup socialdemòcrata ha deixat clar que, més enllà d’aquestes sospites, no comparteix les dues disposicions en qüestió. “Estem demanant mesures per un habitatge digne i assequible des de fa anys i segueixen sense arribar però a sobre ens pretenen imposar una política neoconservadora i retrògrada basada a fer enrere els avenços que hem tingut els darrers anys, desmuntant tot allò que s’ha anat construint, desmantellant el que és públic per la via de renunciar a uns ingressos econòmics importants o fent propostes que incompleixen la legislació vigent”, ha comentat, tot criticant que “es facin diferències entre qui tindrà un habitatge dins de norma i qui no o entre promotors que pagaran cessió i els que no”.

Etiquetes

Comentaris

Trending