El PS denuncia que es vulgui “fer negoci” amb la construcció de pisos socials

La formació esmena la llei de l’Institut de l’Habitatge per suprimir el fons públicoprivat, ja que considera que no és lògic que es puguin obtenir beneficis invertint capital privat en aquests projectes

Padreny i Sánchez, durant una roda de premsa.
Padreny i Sánchez, durant una roda de premsa. PS

El Partit Socialdemòcrata considera fora de lloc que es vulgui “fer negoci” amb la construcció d’habitatges socials. Així ho ha denunciat el conseller general Carles Sánchez a l’hora de presentar les esmenes (una a la totalitat i 28 de parcials) presentades al projecte de llei de l’Institut de l’Habitatge. La formació proposa, entre altres coses, suprimir la creació d’un fons públicoprivat per impulsar pisos, ja que entenen que qui hi ha de realitzar aquesta tasca és directament l’Estat.

Una vegada més, ha quedat en evidència que la política d’habitatge que defensa el principal partit de l’oposició s’allunya força de la del Govern i de la dels grups parlamentaris que li donen suport. Així ho han deixat clar tant Sánchez com Roger Padreny, que han justificat la decisió d’esmenar a la totalitat el text que crea el futur Institut. “Ens sembla que un ens per fer política d’habitatge no té sentit quan, des del Govern ja es pot fer directament i ha d’actuar de manera directa, mitjançant el ministeri”, ha defensat el parlamentari escaldenc.

Més enllà de l’esmena a la totalitat, i conscient que aquesta serà refusada pel ple, els socialdemòcrates han presentat fins a 28 propostes parcials de canvi amb l’objectiu de “potenciar l’Institut com a eina i donar sentit a les formulacions que hem anat fent”. Així, i com ha apuntat Padreny, des del PS es concep l’entitat com a “un observatori, un òrgan tècnic i professional que assessori Govern”. Finalment, però, seria l’executiu qui impulsi la política d’habitatge, com ara la construcció de pisos socials.

Filloy ha presentat el projecte de llei.

Relacionat

Govern crea una SICAV per impulsar la construcció de pisos amb lloguers assequibles

I aquest és un dels punts amb els quals més crítics s’han mostrat els consellers generals del PS. La llei preveu la creació d’un fons públicoprivat que permetria la construcció d’aquests habitatges. Lamenten, però, que es faci prometent beneficis als particulars que posin diners en el que s’acaba configurant com a un Organisme d’Inversió Col·lectiva -també conegut com a SICAV-. “No pot ser que la llei obri un negoci amb l’habitatge social. No compartim aquesta visió. L’habitatge social ha de ser públic i l’Estat ha de procedir a la seva execució pel seu compte”, ha argumentat Sánchez.

Per això, amb una de les esmenes, el PS vol suprimir la creació d’aquest fons. Amb una altra de les propostes de canvi també es vol eliminar la possibilitat que es pugui donar en concessió la gestió de promocions de pisos de protecció pública. “L’habitatge no és un producte, no pot tenir una explotació, més enllà dels beneficis que tinguin els ciutadans en gaudir-ne”, ha manifestat Sánchez.  

Des de la formació també es reitera, via esmena, la necessitat de crear un registre “real” dels contractes de lloguer. “Govern aposta per un full de càlcul, un mer excel; nosaltres volem que sigui efectiu i tingui força des del primer dia”, ha destacat Padreny. A més a més es demana l’elaboració d’un índex de preus de referència, ja que es considera essencial “tenir dades” per poder decidir quines polítiques cal aplicar.  

Etiquetes

Comentaris

Trending