Govern crea una SICAV per impulsar la construcció de pisos amb lloguers assequibles

El fons de l’habitatge vol aconseguir la participació d’entitats públiques, com ara Andorra Telecom o l’FRJ, i privats, que puguin aportar immobles a rehabilitar a canvi d’obtenir una rendibilitat atractiva

Filloy ha presentat el projecte de llei.
Filloy ha presentat el projecte de llei. SFGA/J.A.VILADOT

El Govern ha aprovat la llei de creació de l’Institut de l’Habitatge, l’òrgan que vol ser “estable en el temps, tècnic i despolititzat” i “aportar solucions al mercat immobiliari”. El text preveu també l’impuls d’una SICAV que vehicularà inversió pública i privada per a la creació de pisos a preus assequibles. L’organisme tindrà avantatges fiscals per garantir una rendibilitat atractiva als privats que hi participin i també a entitats públiques com Andorra Telecom, que posarà 10 milions d’euros com a capital inicial, o el Fons de Reserva (FRJ).

Aquest fons, segons ha explicat el ministre portaveu i de Finances, Eric Jover, es vehicularà com a un organisme d’inversió col·lectiva (OIC) -la versió andorrana de les SICAVs- i vol atreure aportacions de dos tipus. Per un costat, les públiques, sigui el mateix Govern o comuns sigui entitats com ara Andorra Telecom o l’FRJ. La companyia de telecomunicacions ja ha acceptat assumir el capital fundacional, deu milions d’euros, i es negocia amb el fons de reserva perquè també hi aporti part dels diners que gestiona. En aquest cas, la participació es podria fer mitjançant capital o béns immobles. En aquest sentit, des de l’executiu s’ha recordat que es preveu que Andorra la Vella cedeixi un terreny per a la construcció d’habitatges.

El fons estaria exempt de diverses taxes que sí que han de pagar altres OIC per ajudar a obtenir una rendibilitat atractiva pel privat i que compleixi la normativa del fons de reserva

Per l’altra banda, també es vol atreure l’interès de privats. En aquest cas, ells aportarien “actius immobiliaris que no estan en condicions per posar-los a lloguer”. Llavors, el fons invertiria en les reformes necessàries i durant un període de temps s’encarregaria de gestionar el seu arrendament a preus assequibles fins a obtenir una determinada rendibilitat. Posteriorment, es retornarien al seu propietari.

Jover ha indicat que els acords per a la participació de privats podria tenir diverses tipologies de funcionament i ha volgut donar dos exemples. En el primer, “es calcularia el rendiment a obtenir sobre la inversió realitzada per veure quant temps ha de ser gestionat pel fons per aconseguir-lo. Després d’aquest termini, es retornaria el bé al particular”. En el segon cas, ha apuntat la possibilitat que ja des del primer moment el propietari original percebi una part del lloguer. Llavors, el termini de devolució s’allargaria més.

Una de les claus del fons, ha admès Jover, és garantir una certa rendibilitat. Tant pels privats com per les entitats públiques, amb especial atenció al fet que es compleixin els requisits d’inversió del fons de reserva. “Hem d’assegurar-la perquè, per exemple, si l’FRJ hi participa, no vagi en contra de les pensions dels ciutadans”, ha apuntat. Per això, es preveu que l’OIC estigui exempta de diverses taxes que sí que han d’abonar organismes similars, com ara la de creació, o que si part dels pisos reformats es vol destinar a habitatge social -des del Govern es diferencia del que tingui un preu assequible- el ministeri d’Afers Socials hagi d’aportar una subvenció.

I com es fixarà quin preu es pot considerar assequible? Aquesta serà una de les funcions de l’Institut de l’Habitatge: elaborar dades estadístiques que permetin, justament, determinar quin és aquest cost. Per això, s’establirà la creació d’un fitxer amb la informació sobre tots els contractes d’arrendaments que es fan al Principat.

L’Institut serà dirigit per un comitè format per tres membres, dos proposats per l’executiu i un pels comuns, tots validats per majoria simple del Consell General

Altres objectius del futur ens serà la promoció d’habitatges de protecció pública o operacions de remodelació i rehabilitació de pisos ja existents, però també tramitar i gestionar la seva adjudicació als beneficiaris. També serà l’encarregat de planificar les polítiques públiques en aquest àmbit, incloent-hi possibles normatives a traslladar a Govern.

L’Institut tindrà un comitè director de tres membres, dos proposats per l’executiu i un pels comuns, que hauran de ser validats per la majoria del Consell General. També es reformula l’actual taula d’habitatge, que es converteix en una comissió nacional, com a “òrgan consultiu” on estaran representats de forma plural tant la societat civil com els agents econòmics i socials.

El ministre d’Afers Socials, Víctor Filloy, ha defensat que es vol tenir “un òrgan estable en el temps, tècnic i despolititzat que aporti solucions al mercat a mitjà i llarg termini, analitzant tendències i cicles econòmics”. En aquest punt, ha recordat que l’habitatge “és una matèria que ha anat apareixent i desapareixent en funció de la situació” i, per això, considera que “cal disposar d’un organisme autònom que doni garanties de polítiques a llarg termini”.

Comentaris (4)

Trending