Protocol per comunicar a les famílies la pèrdua de familiars derivada de situacions traumàtiques

Protecció Civil, Bombers, i el SUM han participat en un grup de treball amb l’objectiu de prevenir les conseqüències psicològiques associades a l’exposició a situacions de crisi o pèrdues vitals inesperades

L'estat en què va quedar l'helicòpter en l'accident mortal a Juclà el 2011
L'estat en què va quedar l'helicòpter en l'accident mortal a Juclà el 2011

Protecció Civil juntament amb Bombers i el Servei d’Urgències Mèdiques (SUM) han creat un grup de treball encarregat d’establir un protocol d’actuació per comunicar a les famílies situacions d’emergències associades a defuncions o situacions de crisi. L’objectiu és prevenir les conseqüències psicològiques derivades de morts inesperades.

Haver de comunicar la mort d’una persona no és gens fàcil. Ningú estem preparats per una notícia d’aquest calibre. Per aquest motiu, el Ministeri d’Afers Socials ha creat un grup de treball format pels Bombers, Protecció Civil i el SUM per elaborar un protocol a l’hora de comunicar a les famílies la defunció d’un o més familiars derivada d’accidents o altres fets inesperats.

D’aquesta manera, el protocol servirà quan hi hagi “esdeveniments traumàtics aguts que tinguin com a conseqüència una defunció que, afecti una o més persones i hi hagi familiars o persones afins a qui s’hagi de comunicar els fets” o bé “quan es pugui generar una situació d’estrès emocional greu (implicació de menors o joves, múltiples víctimes, suïcidis, accidents esportius o de trànsit, assassinats, etc.)”. La intenció és prevenir les conseqüències psicològiques derivades d’aquestes situacions.

Les persones que poden activar aquest protocol són: el metge del Servei d’Urgències Mèdiques; el responsable del torn del Cos de Policia; el comandament dels Bombers; el tècnic de Protecció Civil; i el Servei d’Atenció Domiciliària.

La comunicació s’haurà de dur a terme en un espai que sigui íntim, acollidor i amb lloc per seure, sempre que sigui possible. Des de l’executiu es formarà des d’aquest mes d’abril al personal dels cossos afectats i que representen unes 140 persones.

Comentaris (2)

Trending