Prop de dues-centes persones són reconegudes a Andorra com a afectades pel trastorn autista

Una de cada cinc persones valorades per la Conava durant el 2022 es troben dins de l’espectre de l’autisme, essent la gran majoria menors d’edat

Comentaris

La Conava té valorades fins al juny 191 persones d'autisme al Principat.
La Conava té valorades fins al juny 191 persones d'autisme al Principat. ARXIU

Prop de dues-centes persones -191 en concret- són valorades a Andorra amb un Trastorn de l'Espectre de l’Autisme (TEA). Així ho té registrat la comissió nacional de valoració (Conava) del ministeri d’Afers Socials fins al 6 de juny d’aquest any, segons les dades exposades aquest diumenge per l’associació que vetlla pels afectats per aquest trastorn i els seus familiars (Autea), que el darrer curs ha atès un total de 77 persones distribuïdes entre alguns dels seus set programes.

De les 191 persones valorades com a afectades pel trastorn autista segons la Conava, 143 són menors d’edat -dels quals 123 nens i 20 nenes- i 48 són adults -dels quals 39 homes i 9 dones. Durant l’any 2022 han estat valorats per la Conava un total de 157 persones (menors i adults), de les quals un 20% estan dins de l’espectre de l’autisme. D’aquestes, 56 eren menors i 101 eren adults.

Durant l’any 2022 han estat valorats per la Conava un total de 157 persones (menors i adults), 32 de les quals han estat considerades amb TEA

Seguint amb xifres absolutes, durant el 2022, 32 persones han estat valorades per la Conava de TEA. 26 són menors de 18 anys (5 nenes i 21 nens) i 6 són majors de 18 anys (3 dones i 3 homes). Segons que indica Autea, “encara existeix biaix de gènere en el diagnòstic de TEA, doncs de les 32 persones valorades per la Conava de TEA, un 75% eren homes/nens i un 25% dones/nenes”.

Quant als menors, durant l’any 2022, sempre segons les dades de l’àrea de Promoció a l’Autonomia Personal del ministeri d’Afers Socials referides per Autea, la Conava ha valorat a 56 menors, 26 dels quals ho han estat amb diagnòstic de TEA. És a dir el 46,4% d’infants que han passat Conava aquest darrer any ho han fet perquè es troben dins de l’Espectre de l’Autisme.

ACTIVITAT AUTEA

L’Associació del Trastorn de l’Espectre de l’Autisme a Andorra (Autea) també ha fet balanç de la seva activitat, indicant que durant la temporada 2022-2023 entre els set programes existents en l’actualitat s’han atès un total de 77 persones. El programa que més persones ha atès és l’Enllaç (22), seguit del Sedi (17) i El Club (12). Ambe (9), La Colla (8), AAMBD (7) i Junts (2) s’ha quedat per sota de les deu atencions.

Enllaç (6), Sedi (6), La Colla (4) i El Club (3) tenen llista d’espera. Segons que explica en el resum d’activitats Autea, el programa Club ha arribat al nombre màxim per grup, i el programa La Colla està en la mateixa situació. Per aquest motiu l’entitat està estudiant obrir un segon grup per a cadascun dels dos programes. I això que no s’ha fet pràcticament difusió dels programes per por a tenir una important demanda.

Captura de pantalla 2023 07 23 a las 12.40.05

El número de familiars relacionats directament amb els usuaris atesos és de 211. En aquesta xifra s’hi compten pares, mares, germans i convivents directes amb l’usuari. S’ha de tenir en compte que hi ha famílies en les que s’atenen més d’un membre i aleshores només s’han comptat aquests familiars una vegada.

En total intervenen en aquests projectes vuit professionals, un a jornada completa i els altres 7 a 1⁄4 de jornada o un temps menor. Els usuaris que atén Autea als seus programes provenen de la derivació de Salut Mental del SAAS, del ministeri d’Afers Socials i Funció Pública i de les mateixes escoles. Darrerament també el Col·legi de Psicòlegs ha fet derivació.

Comentaris

Trending