Les peticions de cobertura al 100% a la CASS creixen de forma notable durant la pandèmia

Durant els tres primers trimestres del 2021, es van enfilar per sobre de les 5.000, el que suposa un increment del 7% en comparació a les registrades al mateix període del 2019

Una imatge de la façana principal de la CASS.
Una imatge de la façana principal de la CASS. Toni Solanelles

Des de l’esclat de la pandèmia, el nombre de peticions a la Caixa Andorrana de Seguretat Social per gaudir del complement del 100%, és a dir, la cobertura total dels actes mèdics, s’han incrementat de forma notable. Segons les dades de la mateixa parapública, les peticions s’han enfilat més d’un 7% en comparació al 2019. I l’import ja suposa, durant els primers tres trimestres de l’any, més de quatre milions d’euros.

Normalment, l’usuari de la CASS ha d’afrontar el 25% del cost tant de les visites mèdiques com dels tractaments o proves que siguin necessàries. La parapública, però, en determinats casos pot acceptar eximir-lo d’aquest percentatge en determinades situacions. Entre elles, i segons recorda la mateixa parapública, persones amb diversitat funcional que percebin una pensió de solidaritat o aquelles amb recursos econòmics insuficients.

En els darrers anys, ja s’havia notat una certa tendència a l’alça amb aquestes demandes de cobertura total. La pandèmia les ha incrementat. Un dels motius, lògicament, el fet que la crisi econòmica derivada de l’afectació del coronavirus ha provocat que més ciutadans passin necessitats econòmiques. Les dades de la mateixa CASS, recollides en la liquidació pressupostària del tercer trimestre del 2021 són clares.

Així, entre gener i setembre, es van rebre fins a 5.053 sol·licituds de cobertura al 100%. Per primer cop, doncs, se superen els cinc milers de peticions. La xifra suposa un increment del 7% en comparació a les 4.693 del 2019, any encara sense pandèmia. També hi ha creixement en comparació al 2020 (4.827). Un 4,7%.

Pel que fa a la motivació, gairebé un terç de les demandes responien al fet que l’usuari no tenia prou recursos econòmics. Al voltant d’un 13% dels casos era de persones que cobraven una pensió de solidaritat. Un altre 15% dels demandants tenien reconeguda una invalidesa.

Pel que fa a l’import destinat per la CASS a aquests casos, es va situar durant els tres primers trimestres del 2021 en 4,048 milions d’euros. Això suposa una mitjana de 783,9 euros per cada petició. La despesa en aquest àmbit es va incrementar en aquest període un 7,8% en comparació a la del 2020.

Etiquetes

Comentaris

Trending