La pandèmia fa gairebé doblar les persones que demanen ajuda a la Creu Roja

Durant el 2020, l’ONG, molt agraïda per “l’impuls solidari que ha viscut al país” va atendre prop de 3.000 persones, per les 1.600 del 2019

Un instant de l'assemblea general de la Creu Roja.
Un instant de l'assemblea general de la Creu Roja. CREU ROJA

La pandèmia ha suposat un autèntic ‘tour’ de força per a la Creu Roja. Des de l’esclat de la crisi sanitària, l’ONG ha hagut d’enfortir de forma important la seva estructura per fer front als reptes que li presentava el coronavirus. Aquests eren sanitaris, amb els dispositius per fer el cribratge poblacional i dels stop labs com a puntes de llança, però també, socials. Les persones ateses al llarg d’aquests mesos s’han disparat fins a un 79% en comparació als beneficiaris d’ajudes del període anterior a l’epidèmia.

Així s’ha explicat a l’hora de fer balanç de l’activitat de l’entitat durant un 2020 que marcarà un abans i un després. Des que, al març, va arribar el coronavirus, la Creu Roja ha hagut d’intensificar de forma important la seva activitat. Un bon exemple és l’evolució de la seva estructura, passant de 25 a 55 empleats. I, sobretot, amb l’augment del nombre de voluntaris. Actualment, la bossa és de 600 per al llarg del 2020 hi van col·laborar fins a 2.000. Tot un rècord per a una entitat que, prèvia a la pandèmia, tot just en tenia uns 200.

L’ONG ha pogut tirar endavant davant aquest reptes gràcies a un reforçament de l’estructura, passant de 25 a 55 empleats, i, sobretot, a la incorporació de moltíssims voluntaris; durant el 2020, fins a 2.000 hi van col·laborar en algun moment

“La Covid-19 ens ho ha dinamitat tot i ens hem hagut de reinventar”, ha afirmat el president de l’ONG, Josep Pol. De fet, un missatge clar que s’ha volgut donar en la compareixença davant els mitjans de comunicació i que es repetirà durant l’assemblea general, que servirà per renovar la junta, és el de donar les gràcies per tot el suport rebut. “Aquest és el missatge a la gent, al temps que ens han cedit, als articles que ens han donat, a qui ha participat en les donacions de sang. És un gran impuls solidari el que hem notat al país”, ha apuntat el vicepresident, David Fraissinet. .

I, entre altres tasques, l’atenció a aquelles famílies que estaven passant dificultats per culpa de l’emergència sanitària, sigui per motius de salut, com ara haver d’estar confinats, sigui per causes econòmiques. Si el 2019, els beneficiaris dels diferents programes d’ajut van ser 1.626, durant tot l’any passat, es van incrementar en un 79%, fins a un total de 2.918. Entre aquestes, destaquen les famílies ateses a la botiga solidària, fins a 283 amb un total de 566 persones.

Una iniciativa que, a més, continua ben activa. “Desitjaríem poder-la tancar en breu, però ens temem que farà falta encara un temps. La tindrem fins que faci falta”, ha garantit el director de l’ONG, Jordi Fernández, que també ha desgranat altres actuacions de l’entitat, moltes de les quals vinculades a la pandèmia, com ara la participació en el cribratge poblacional massiu, al maig, i en els stop labs, tant els de Prat de la Creu com els mòbils.

“Aquests darrers catorze mesos hem tingut un pla d’acció molt important i hem assolit les fites demanades per les institucions”, ha volgut remarcar Pol. Això ha estat possible, ha destacat, “per la gran feina coordinada” i el suport rebut, tant des del Govern com des dels comuns.  

L’assemblea d’aquest vespre ha de validar la renovació de la junta de l’entitat, amb un clar perfil continuista. Pol seguirà al capdavant, juntament amb el vicepresident, David Fraissinet. A l’òrgan rector de la branca andorrana de Creu Roja s’incorporen les advocades Elisabet Zoppetti i Irene Badia.

Comentaris

Trending