Neix la Plataforma d’Entitats Socials amb la voluntat d’impulsar una llei del tercer sector

Tretze col·lectius per ara s’integren a la nova organització, que reclama un marc legal específic per constituir-se i poder esdevenir interlocutora de referència per a l’administració

Diversos responsables d'entitats socials, algunes de les quals ja formen part de la plataforma.
Diversos responsables d'entitats socials, algunes de les quals ja formen part de la plataforma. ARXIU

Tretze entitats de l’àmbit social d’Andorra han treballat els darrers mesos per impulsar i crear la Plataforma d’Entitats Socials d’Andorra, que entre altres coses pretén impulsar la confecció d’una llei del tercer sector. L’organització neix amb la voluntat d’aglutinar i representar al sector social andorrà com a instrument de participació i relació amb la ciutadania, entre les entitats socials i amb les administracions públiques amb l’objectiu de disposar d’una xarxa estable de col·laboració i comunicació mútues.

AAMA, ADA, ADBA, ADDA, AIGUA DE COCO, AMMA, ANDTDAH-Albatros, ASDA, ATIDA, AUTEA, COOPERAND, DIVERSAND i Fills d’Andorra són les primeres associacions adherides a la plataforma i fan una crida a d’altres associacions a sumar- s’hi a al projecte. Les tretze entitats ja han comunicat al cap de Govern i al ministeri d’Afers Socials la seva voluntat de creació, i estan treballant amb la comissió legislativa d’Afers Socials del Consell General l’impuls d’una llei del tercer sector a Andorra, així com la necessitat de detallar un marc legal específic per constituir-se.

Les entitats impulsores de la plataforma ressalten que “les activitats que des de fa anys estem desenvolupant tenen un ferm compromís amb els drets humans i amb els valors de la cohesió social, igualtat, la inclusió i la participació. I si hi ha una paraula que pot definir la nostra acció social és la corresponsabilitat. Si afegim, a més, la situació especialment difícil que estem vivint per la pandèmia de la COVID-19, creiem que no falten motius per unir esforços i treballar plegats”.

La situació que està causant la pandèmia hauria fet més evident la necessitat dels col·lectius d’organitzar-se, tal i com ja establien les conclusions del Llibre Blanc de la Igualtat

La necessitat de que Andorra comptés amb una plataforma d’entitats socials va quedar palesa, segons els responsables de la nova organització, en les conclusions del Llibre Blanc de la Igualtat, un estudi impulsat pel Consell General i el Govern el 15 de gener del 2015. Entre les prioritats que l’estudi identificava a promoure per poder avançar en l’àmbit de la igualtat, apareixia la creació d’una plataforma d’entitats socials.

Posteriorment, al mateix redactat de la Llei d’Igualtat de tracte i no discriminació, que va veure finalment la llum el 15 de febrer del 2019, al capítol III, s’ encomana que es promocioni i que es portin a terme diferents òrgans, programes o serveis a l’efecte d’acomplir aquesta promoció, identificant entre d’altres a la Plataforma d’Entitats Socials. L’article 36 de la mateixa Llei també fa referència explícita a la Plataforma d’Entitats Socials i al suport que el Govern, a proposta del ministeri responsable dels afers socials, li ha de donar.

Des de la Plataforma d’Entitats Socials s’ha fet arribar un correu per què totes aquelles associacions, institucions o bé organismes que vulguin conèixer més en detall els objectius de la plataforma puguin fer arribar les demandes d’informació: plataforma@andorra.ad.

Comentaris (1)

Trending