Malestar intern a la Creu Roja pel seu suposat ‘afany recaptatori’

L’ONG ha deixat de fer pràcticament serveis preventius a no ser que els cobri a preu de mercat o que es tracti de col·laborar puntualment amb alguna institució

Socorristes en un preventiu.
Socorristes en un preventiu. creu roja andorrana

El suposat ‘afany recaptatori’ de l’actual direcció de la Creu Roja Andorrana està generant un important malestar intern i la pèrdua de voluntaris, que troben incomprensible fer hores i més hores en serveis on ells aportant voluntarisme l’ONG ingressa uns diners que a ulls dels propis voluntaris no s’acaba de justificar mai on van. De fet, consideren que la vocació història de l’entitat era la seva vocació de servei i no pas la necessitat d’ingressar.

Res té a veure aquest malestar amb la sortida del fins fa poc cap d’àrea de serveis centrals Quim Fenoll. La Creu Roja s’ha escudat en reiterades ocasions els darrers dies en el fet no venir a tomb quan se li ha demanat per aquest acomiadament que, formalment, és l’acomiadament de qualsevol treballador que pot prestar servei per a qualsevol empresa. Tampoc internament se sap massa què ha passat amb un càrrec que els darrers temps havia estat condemnat a l’ostracisme.

Però res a veure amb Fenoll no té el fet que cada cop la Creu Roja tingui menys voluntaris d’aquells denominats socorristes i que també havia dirigit al seu dia -quant a la seva formació- l’ara acomiadat. En canvi, sí que té a veure el fet que l’ONG cobra per uns serveis que, fins fa poc, i de forma molt majoritària, prestaven persones voluntàries amb una formació àmplia i de llarga durada en molts casos però sense una gran titulació.

Per poder competir en el mercat, no són poques les ocasions en què l’ONG subcontracta per obra o servei professionals mèdics o d’infermeria que habitualment treballen per ADP. D’aquesta manera, en un mateix preventiu, es pot trobar persones que cobren les hores que fan i d’altres que, a tot estirar, tenen un entrepà pagat

Les diverses fonts consultades han recordat que la Creu Roja ja pràcticament no fa serveis preventius a no ser que l’entitat, club, associació o empresa que els vulgui accepti el pressupost que se li faci arribar. A nivell voluntarisme com històricament havia passat, només es fan alguns preventius en actes solidaris o per algunes institucions públiques. La resta han de passar per caixa com fa qualsevol empresa sanitària.

I la diferència entre una empresa sanitària i la Creu Roja, més enllà del preu, és que la primera, en els serveis, garanteix la presència habitualment d’un titulat en medicina i un altre en infermeria. Per aquesta raó, i per poder competir en el mercat, no són poques les ocasions en què l’ONG subcontracta per obra o servei professionals mèdics o d’infermeria que habitualment treballen per Ambulàncies del Pirineu (ADP).

D’aquesta manera, en un mateix preventiu, es pot trobar persones que cobren les hores que fan i d’altres que, a tot estirar, tenen un entrepà pagat. I aquí rau la font del malestar i de les discrepàncies internes. ADP, a més, té llogats a la Creu Roja els mateixos vehicles que l’entitat feia servir per al transport sociosanitari ara adjudicat a l’empresa privada, vist que quan va arrencar la concessió no tenia en propietat els vehicles de què hauria hagut de disposar.

Etiquetes

Comentaris (15)

Trending