El coronavirus dispara la xifra d'aturats fins a un rècord històric de 1.761 persones

El Govern anuncia que destinarà prop d'un milió d'euros, o més si fa falta, a programes de foment de l'ocupació, el primer dels quals s'aprovarà la setmana vinent i estarà enfocat al sector públic

Les dependències del Servei d'Ocupació, a l'edifici de l'Obac.
Les dependències del Servei d'Ocupació, a l'edifici de l'Obac. Altaveu

Les conseqüències econòmiques de la crisi del coronavirus s’estan deixant notar de forma clara en el nombre d’aturats. La xifra de persones sense feina, que ja havia assolit un màxim històric a l’abril, ha continuat enfilant-se al maig. El mes passat es va tancar amb un total de 1.761 inscrits en recerca de treball al Servei d’Ocupació. La dada preocupa a Govern que ja ha anunciat l’impuls de nous programes per fer front a la situació, amb prop d’un milió d’euros de pressupost.

El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo ha revelat les xifres laborals, que reflecteixen el fort impacte que l’emergència sanitària, i en particular el confinament forçat i el tancament de fronteres, ha generat en el teixit econòmic. A l’abril, ja hi havia 1.251 persones que buscaven feina a Ocupació. Ara, ja són 1.761. És a dir, gairebé quatre vegades més que al febrer (442) i que ara fa un any, el març del 2018 (473). Evident, és el rècord històric des que es tenen dades.

La franja d'edat d'entre 26 i 39 anys i els sectors del comerç i l'hoteleria són els més afectats per l'atur

Gallardo ha apuntat que “ja prevèiem que hi hauria aquest increment, pels efectes de la crisi de la Covid-19”, una situació que ha fet que “el que el mercat de treball podia absorbir altres anys, ara no ho fa”. Des del Govern s’ha indicat que, per franges d’edat, la més afectada és la situada entre els 26 i els 39 anys i que els sectors més afectats són els serveis, principalment comerç i hoteleria, així com els tècnics professionals, com ara electricistes.

Com era d’esperar, també s’han disparat les peticions per poder-se acollir a una prestació per desocupació involuntària que, ha recordat Gallardo, ha flexibilitzat els criteris d’atorgament per fer front a les necessitats de la situació. Actualment, la perceben 421 persones, de les quals 383 s’han pogut aprofitar dels canvis en la normativa impulsats per l’executiu. En total, s’han rebut 836 demandes, de les quals 173 encara s’estan estudiant i 280 han estat desfavorables perquè són persones que superen el llindar d'ingressos fixat per poder rebre l'ajut.

També s'ha disparat la petició de la prestació per desocupació: hi ha 836 peticions, de les quals 421 ja han estat acceptades i 280 refusades, amb 173 encara en estudi

Davant aquest panorama, Gallardo ha iniciat l’impuls immediat de programes per fomentar l’ocupació, el primer dels quals ja s’aprovarà la setmana vinent i estarà centrat en el sector públic, amb la voluntat de treballar conjuntament amb el privat per crear-ne de nous en un període breu de temps. El ministre ha avançat que “tenim una partida pressupostària propera al milió d’euros que serà ampliable i hem de veure si és suficient o no per donar resposta a aquestes 1.761 persones”.

En aquest sentit, el titular de Presidència, Economia i Empresa ha apuntat que la voluntat és poder atendre a la major part d’aquest volum d’aturats perquè no hagin de dependre de l’ajut per desocupació. “Crec que la gent prefereix rebre una prestació però a la vegada sentir-se realitzada perquè fa una feina”, ha indicat. Pel que fa al primer dels programes, el del sector públic, ha avançat que serà “similar” a l’impulsat en anys anteriors però que es buscarà que tingui “més flexibilitat per donar una resposta més ràpida i eficient a la necessitat urgent que tenim”.

Sobre quina pot ser l’evolució de l’atur els mesos vinents i, especialment, sobre si es pot haver tocat sostre, des del Govern s’ha volgut ser prudent i, a la vegada, optimista tot recordant que “és difícil fer previsions amb un factor tan incontrolable i impredictible com és la Covid-19”. Gallardo ha preferit “no dir que aquesta serà la dada més alta que tindrem”, però sí que ha remarcat que “a curt termini preveiem una certa recuperació del sector turístic, fet que ens fa pensar, com a desig, que la xifra pot anar baixant”.

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending