Jover ‘culpa’ la fiscalia del procés obert contra la líder d’Stop Violències

El ministre portaveu respon a les crítiques d’Amnistia Internacional que el Govern simplement va traslladar al ministeri públic les declaracions de Vanessa Cortés i que és la Justícia qui “fa la seva feina”

La presidenta d'Stop Violències, Vanessa Mendoza Cortés, durant la compareixença del 8-M.
La presidenta d'Stop Violències, Vanessa Mendoza Cortés, durant la compareixença del 8-M. Toni Solanelles

El ministre portaveu, Eric Jover, ha espolsat Govern de la responsabilitat del procés judicial obert contra la líder d’Stop Violències, Vanessa Cortés,i l’ha carregat sobre la fiscalia. En aquest sentit, ha respost a les crítiques de l’informe sobre vulneracions de drets humans fet per Amnistia Internacional tot destacant que només es va posar en coneixement del ministeri públic les declaracions de l’activista. Amb relació als retrets per la no despenalització de l’avortament,  ha recordat el que suposa el model institucional.

L’informe de l’ONG denunciava diferents vulneracions de drets humans a Andorra. Especialment, posava el dit a la nafra pel processament de Cortés arran de les seves declaracions davant el comitè de Nacions Unides per l’eliminació de la violència vers les dones (Cedaw). Jover ha volgut recordar que, en tot cas, qui va decidir tirar endavant l’acció judicial va ser la fiscalia. “Nosaltres, en el seu moment vam posar en el seu coneixement les paraules i, en tot cas, és el ministeri públic i la Justícia qui fa la seva feina”, ha apuntat. Així, ha volgut remarcar que “ni som part del procés ni tenim capacitat de retirar cap querella perquè no n’hi ha hagut cap”.

La presidenta d'Stop Violències, Vanesa Mendoza, durant un acte públic.

Relacionat

L’avortament i el ‘cas Mendoza’ posen Andorra en el punt de mira d’Amnistia Internacional

Sobre la demanada per despenalitzar l’avortament, Jover ha defensat que “estem fent passos endavant per donar el màxim de cabuda als drets de les dones però hem de ser conscients de la nostra estructura institucional i que tibar les costures té els seus límits”. I treure del Codi Penal la interrupció voluntària de l’embaràs “pot voler dir acabar amb el Coprincipat que encara suposa uns avantatges per la ciutadania andorrana”. Tot i això, s’ha mostrat partidari de “trobar el mecanisme per donar suport als drets de les dones amb equilibri pel nostre sistema institucional”.

Per últim, a l’hora de parlar de la petició per treure del Codi Penal el delicte de calúmnia a les institucions, ha apuntat que és una figura “que també està als països veïns”. Per tant, i malgrat que “ho estem analitzant”, Jover ha argumentat que “la situació andorrana no està allunyada a altres Estats”.

Comentaris (2)

Trending