Investigació a fons i possibles sancions per la fuga d’un jove al CREI

El Govern està molt tranquil amb la seguretat del centre i amb les instal·lacions, i en el fet de que els protocols han funcionat bé i el menor ha retornat i es troba en bones condicions

Dos vigilants en un dels accessos del CREI.
Dos vigilants en un dels accessos del CREI. Toni Solanelles

El Govern s’ha pronunciat respecte a la fuga d’un jove del Centre Residencial d’Educació Intensiva (CREI), i s’ha assegurat que s’ha iniciat una investigació a fons per saber què és exactament el que ha fallat. De fet, no es descarta, en cas que sigui un error humà, demanar responsabilitats i aplicar el mecanisme sancionador si es considera. Amb tot, des de l’Executiu estan tranquils amb la seguretat i les instal·lacions del centre, i s’afirma que els protocols han funcionat bé i que el menor ha pogut retornar i es troba en bones condicions.

“No és una bona notícia i, per tant, s’exigeix que es vagi fins al fons de la qüestió”, ha afirmat el cap de Govern, Xavier Espot, en el marc de la inauguració de la Fira d’Andorra la Vella. La fuga d’un adolescent de 17 anys del CREI, i el seu retorn cinc dies després, ha fet engegar tot el mecanisme d’investigació per esbrinar què ha pogut passar, tot i que Espot està bastant convençut. “Hem de veure si les persones que tenien a càrrec de la vigilància han complert la seva feina o si hi ha alguna mancança o alguna negligència”, ha assenyalat.

En tot cas, es considera que de ninguna manera és una falta de seguretat del centre, que s’afirma que ha passat tots els controls previs abans de posar-se en funcionament. No es descarta tampoc algun error tècnic, que hagi fallat alguna càmera o algun sistema elèctric de les portes, “això pot passar”. Però, el Govern està preparat, i té els mitjans legals per poder activar els elements sancionadors, “però no hem de fer saltar totes les alarmes”.

La responsabilitat dels fets, en certa manera, s’ha deixat caure en l’empresa que gestiona el centre actualment. “S’ha de veure si hi ha alguna responsabilitat per part dels titulars del centre o algun treballador”, ha indicat Espot. El que s’investiga és que ha pogut fallar, i es té clar que no ha sigut una mala perspectiva de seguretat des de l’inici. “El més important és que els protocols han funcionat bé, aquest menor s’ha retrobat, es troba bé, no hi ha cap problema per la seva salut ni per la seva integritat, i per tant, podrà continuar amb la teràpia que li ha estat assignada”, ha afirmat Espot.

El CREI va a l'antiga residència Solà d'Enclar.

Relacionat

Retorn pactat al CREI de l’adolescent que feia cinc dies que s’havia fugat

Pel que fa a les associacions que, els darrers dies, han recordat que ja havien assenyalat manques de seguretat, com algunes reixes per on els joves podien escapar, Espot ha indicat que “no és la seva feina fer d’agents de seguretat”. Ha titllat d’anecdòtic aquest senyalament en concret. “El seu comès és un altre, i això és responsabilitat, en tot cas, en primera instància de l’empresa, i després de qui té la inspecció, que és el ministeri d’Afers Socials”, ha remarcat Espot.

A més, el cap de Govern ha volgut recordar que no es tracta d’un centre d’alta seguretat. Per tant, aquestes coses, ha assenyalat que “són habituals”. D’aquesta manera, li ha tret ferro a la situació i ha indicat que no es poden convertir aquestes instal·lacions en una presó, “passa a tot arreu, això no vol dir que estigui bé, no les hem de minimitzar, però també hem de ser conscients i trobar un terme mig”.

Comentaris (6)

Trending