Des de la formació, la parlamentària Núria Segués ha criticat el retard amb què, al seu entendre, va aquest avenç en matèria d’igualtat que, ha remarcat, “serà una acció transformadora” amb molts avantatges, com ara la conciliació familiar però també “combatre la baixa taxa de natalitat”. En aquest punt, ha lamentat que “fa anys que Govern proclama que vetlla per la igualtat però sense accions clares no es farà res” i ha denunciat que “es va agafar el compromís”, però “la gent no sap encara si el canvi serà una realitat o no” perquè “la resposta que rebem és que cal estudiar-ho més”. Així, s’ha demanat “quant temps necessiten i quin és el calendari real”.
La seva intervenció, per cert, ha estat aplaudida des de la tribuna de públic per la presidenta de l’Associació de Dones, Mònica Codina. Aquest gest li ha valgut la reprimenda del síndic general, Carles Ensenyat, que l’ha hagut d’advertir que aquestes accions no estan permeses pel reglament del Consell General.
Durant el debat d’una altra reserva d’esmena que volia reduir l’aportació a l’aeroport de la Seu i a les línies a Madrid i Palma, Carles Naudi, des de Ciutadans Compromesos, ha desenterrat el projecte d’una instal·lació al país en un futur a llarg termini: “és una qüestió de sobirania”
Des de Govern, el mateix cap ha volgut respondre-li. I ho ha fet explicant que “cal un estudi aprofundit i transversal que tingui en compte la complexitat de la situació, a curt, mitjà i llarg termini”. De fet, aquest ja s’hauria rebut “tot just fa uns dies” i, ara, “hem de fer una valoració responsable i detinguda”, ja que “no només té repercussions econòmiques i socials que hem d’analitzar”.
Tot i això, Espot ha assegurat que “tenim un compromís i hi treballem”. I ha afirmat que “la voluntat és implementar la mesura de forma progressiva aquesta legislatura perquè tots els actors s’hi puguin adaptar”. També ha avançat que “si l’avaluació de l’estudi és favorable, no esperarem i ja podríem començar a fer passes decidides aquest 2025”.
La votació ha tingut el suport del PS, amb un “decididament sí” expressat per la seva presidenta, Judith Casal, i d’Andorra Endavant, tot i lamentar que la partida fos simbòlica en no estar dotada de cap quantitat. En canvi, ha estat refusada per la majoria demòcrata i el conseller no adscrit, representant de Liberals, Víctor Pintos. Aquest darrer ha recordat que la implementació de la mesura “ja està en curs”. Per la seva banda, Maria Martisella, des del grup ‘taronja’ -tot i que parlant també en nom de Ciutadans Compromesos- ha fet servir els mateixos arguments que Govern: “estem a l’espera de l’estudi i un cop es tingui s’analitzarà i es faran els canvis legislatius escaients”.

Concòrdia havia presentat tres reserves més. La darrera que s’ha debatut era per crear una prestació per a persones que han de tenir cura de familiars propers dependents i ha estat refusada per la majoria amb un argument similar: s’hi està treballant i cal fer estudis abans de veure si es pot o no implementar. Tampoc ha tingut millor sort la que volia suprimir la nova graella salarial per al personal del Consell Superior de la Justícia i la que pretenia reduir la partida destinada al transport aeri -inversió en l’aeroport de la Seu i subvencions per a les línies a Madrid i a Palma-.
En aquest primer punt -ha estat la primera reserva d’esmena que s’ha tractat-, Segués ha manifestat que “el transport aeri rep actualment un finançament massa elevat” i “volem que les empreses del sector assumeixi la seva viabilitat sense dependre dels diners públics”. Des de Govern, Espot ha posat en relleu que hi ha uns compromisos contrets tant amb la Generalitat via conveni com amb Air Nostrum, per contracte, a la vegada que ha defensat la necessitat de disposar d’aquests vols.

Durant el debat, ha intervingut el conseller general de Ciutadans Compromès que ha desenterrat l’aeroport nacional tot afirmant que, en un futur -a llarg termini, això sí, “la nostra generació no ho veurà”- ha de ser un projecte que caldrà tenir en compte. “La mobilitat exterior és una qüestió de sobirania del país”, ha explicat, tot remarcant que el de la Seu “té caducitat” i defensant que una instal·lació d’aquesta mena en un país de muntanya no ha de ser pas un oxímoron: “a Suïssa n’hi ha 63”.
Comentaris (4)