Govern treu ferro als incompliments de la Carta Social apel·lant a les modificacions legislatives

S'ha referit, per exemple, a la igualtat de tracte i d'oportunitats i a la no-discriminació entre dones i homes amb la bretxa salarial

César Marquina a la roda de premsa d'aquest dimecres.
César Marquina a la roda de premsa d'aquest dimecres. SFGA

El ministre portaveu en funcions, César Marquina ha afirmat que amb la legislació actual algunes de les conclusions del Comitè Europeu de Drets Socials (CEDS) sobre la Carta Social Europea "haurien estat diferents". S'ha referit, per exemple, a la igualtat de tracte i d'oportunitats i a la no-discriminació entre dones i homes amb la bretxa salarial.

El Comitè Europeu de Drets Socials (CEDS) va analitzar nou articles de la Carta Social entre l'1 de gener de 2017 i el 31 de desembre de 2020. Segons Marquina, la pròxima avaluació ja tindrà en compte les modificacions legislatives. Andorra complex amb nou de les 15 disposicions.

El ministre ha recordat, en relació a la bretxa salarial, l'entrada en vigor de la llei 06/2022, per a l'aplicació efectiva del Dret a la igualtat de tracte i d'oportunitats i a la no-discriminació entre dones i homes. "Això farà variar aquesta disconformitat", ha dit per referir-se després a una altra no conformitat. Es tracta de la manca d'una revisió mèdica obligatòria per als treballadors destinats al treball nocturn.

Marquina ha explicat que "el nostre ordenament jurídic actual no preveu explícitament l'existència d'aquesta revisió. Al no recollir-lo ho apunten com una no conformitat". Hi ha revisions en casos de treballar amb activitats perilloses, nocives o en el cas de contractes laborals en menors de 18 anys". El comitè també ha considerat que no hi ha un període de preavís raonable per a tots aquells treballadors que estiguin en període de proves. El ministre ha dit que el Govern ha pres nota d'aquestes recomanacions i traçarà el full de ruta per arribar fins al seu compliment.

Preguntat per les valoracions de l'informe, ha opinat que "en general són força positives" i que els punts que queden pendents es resoldran "per la via jurídica o per altres mitjans". Respecte a tres dels altres articles (4.1 remuneració decent, 26.1 assetjament sexual i 26.2 assetjament moral), el CEDS es reserva les conclusions a l’espera de més informació, que el Govern aportarà en el proper cicle d’avaluació sobre el mateix grup temàtic.

Comentaris (6)

Trending