Govern estudia crear una prestació per cuidar familiars i una baixa per criteris socials

Marín també vol analitzar la viabilitat d’un programa de crèdits tous per la compra de recursos per a persones amb discapacitat i revisar amb la CASS les tarifes de reemborsament

Trini Marín ha comparegut aquest matí a la comissió legislativa d'Afers Socials i Igualtat.
Trini Marín ha comparegut aquest matí a la comissió legislativa d'Afers Socials i Igualtat. Consell General

El ministeri d’Afers Socials vol estudiar la possibilitat d’ampliar les prestacions lligades a la cura de familiars en situació de dependència o per malalties. D’una banda, es planteja crear una prestació per a cuidadors no professionals i de l’altra, establir una baixa laboral per criteris socials que podria beneficiar, per exemple, a famílies amb fills amb patologies oncològiques.

La ministra d’Afer Socials, Trini Marín, té la voluntat de poder establir una prestació social per a persones cuidadores no professionals el més aviat possible. “Des que vaig jurar el càrrec, m’he trobat amb fills que han deixat de treballar per cuidar els pares perquè no els volen portar en una residència”, ha relatat Marín, que considera que en aquest tipus de situacions, més enllà dels ajuts actuals que es poden donar, faria falta poder establir una prestació específica per aquella persona que té cura d’un familiar en situació de dependència.

“Ha de ser un win-win”, ha exposat, remarcant que caldria un protocol “estricte i molt exhaustiu” per garantir que no hi pugui accedir qualsevol, sinó que ha de quedar “demostrat” que realment té un familiar en situació de dependència important i que ha hagut de deixar la feina.

“Des que vaig jurar el càrrec, m’he trobat amb fills que han deixat de treballar per cuidar els pares perquè no els volen portar en una residència”, ha relatat Marín

A preguntes dels consellers generals durant la compareixença que ha fet a la comissió d’Afers Socials i Igualtat per exposar les línies mestres del ministeri, ha detallat que encara s’ha de determinar l’import que tindria la prestació, una xifra que s’haurà d’estudiar en funció de les necessitats de la persona, de la formació que hagi de rebre el cuidador no professional i dels recursos que pugui tenir la família. En aquest sentit no ha descartat que es pugui establir un esglaonat de l’aportació.

Quan serà una realitat? “No és qüestió ni d’un mes ni de dos, ni de fer les coses ràpides i malament”, ha exposat en declaracions posteriors a la premsa, assegurant que la qüestió s’ha d’analitzar i passar els tràmits habituals de Govern, però que la seva voluntat és que “quan abans pugui ser, millor”.

/uploads/s1/15/20/54/0/53289721365-876631044e-o.jpeg
 

D’altra banda, també es vol estudiar la creació d’una baixa laboral per criteris social. Per explicar-ho, la ministra ho ha exemplificat amb famílies que poden tenir un fill menor amb una malaltia oncològica i han de desplaçar-se a fora del país per seguir un tractament. “Han de poder tenir una baixa per estar tranquils”, ha apuntat, remarcant que en l’actualitat potser s’acaba agafant una baixa per depressió, “perquè pot passar”, però el nou model no implicaria els controls de seguiment de la CASS.

“La idea és que pugui haver-hi una baixa, administrada per la CASS però pagada per Afers Socials”, ha dit, afegint que quan una persona anés al metge, se li podria crear la baixa mitjançant un codi concret “i no hauria de passar cap revisió”. Marín també ha assegurat que la voluntat és que aquesta baixa sigui cotitzada “perquè la persona no perdi els punt de vellesa”.

REVISIÓ DE TARIFES

Trini Marín ha posat altres deures a la CASS. I és que també pretén revisar les tarifes de reemborsament dels recursos de suport imprescindibles per a les persones amb discapacitat perquè considera que fa molts anys que no s’han actualitzat. I ha posat com a exemple el cas dels audiòfons. “S’abonen un cop i fins al cap de 5 anys no es tornen a abonar i en el cas d’un infant, que va creixent, en 5 anys potser se li ha hagut de canviar o adaptar”, ha explicar, afegint que a dia d’avui cal fer demandes al consell d’administració per mirar de solucionar-ho. “No, per favor, s’ha de facilitar”, ha demanat.

O el mateix per una cadira de rodes elèctrica, que pot arribar a costar 6.000 o 8.000 euros. “Hi ha una tarifa establerta a la CASS molt baixa”, ha indicat, afirmant que cal “arribar a tothom i que tothom pugui gaudir de la necessitat que en el seu moment tingui”.

/uploads/s1/15/20/55/5/53289251001-3fbc7311ec-o.jpeg
 

CRÈDITS TOUS

Una altra de les millores que es volen tirar endavant durant la legislatura per a les persones amb discapacitat és la possibilitat de demanar crèdits tous per comprar recursos específics. Ja sigui per comprar una cadira de rodes elèctrica o fins i tot, per fer obres a casa. En aquest cas, però, caldrà “estudiar si és viable” amb el ministeri de Finances. “A la mínima escletxa que hi hagi...” ha defensat, i ha apuntat la possibilitat d’aconseguir ni que sigui una partida de crèdit ampliable.



ALTRES ACCIONS

Entre les altres accions que es volen dur a terme, hi ha l’assoliment de l’homologació del carnet de discapacitat en l’àmbit internacional. Una situació que podria donar-se “en pocs mesos”. També s’ha previst que durant el primer trimestre del 2024 s’entri a tràmit parlamentari el projecte de la nova llei d’accessibilitat i que en els propers mesos es comenci a treballar la llei de garantia de drets de les persones amb discapacitat. També es vol tenir enllestit en els propers mesos el protocol pels desnonaments, que ha de permetre regularitzar els processos i garantir l’atenció, sobretot, per a les persones en situació de vulnerabilitat. Finalment, el Govern també vol modificar el reglament d’acolliment familiar per establir formacions en cas que es vulgui acollir un infant amb alguna discapacitat o permetre noves modalitats d’acolliment puntual, com caps de setmana o períodes de vacances.



 

Comentaris (13)

Trending