Govern comprarà a l’FRJ els terrenys de la clínica descomptant el cost de proteccions i enderroc

Al llarg dels pròxims mesos s’ha de fer el treball necessari per determinar el valor del terreny i es defensa que l’operació permetrà al fons transformar en líquid un actiu immobilitzat que només genera despesa

L'antiga clínica de Santa Coloma.
L'antiga clínica de Santa Coloma. Google

El Govern vol avançar amb certa rapidesa en la iniciativa de transformar el terreny de l’antiga clínica de Santa Coloma en pisos a preu assequible. La voluntat és comprar la parcel·la al Fons de Reserva de Jubilació, actual propietari. Ara bé, del preu final es vol descomptar el cost que puguin tenir les proteccions necessàries per garantir la seguretat de la zona davant la caiguda de rocs i el mateix enderroc de l’antic centre hospitalari. S’entén que són actuacions que corresponen a l’entitat que, de fet, ja fa anys que les incloïa al seu pressupost.

Fa temps que el fons preveu tirar a terra l’edifici, abandonat des de fa molt de temps. Es considera que el seu estat pot suposar un problema de seguretat pública, sobretot perquè s’havien detectat incursions al seu interior. També es lamentava que anava degradant altres propietats de l’entitat a la zona. El projecte, però, s’havia anat endarrerint perquè l’edifici actuava de protecció davant la possible caiguda de rocs i calia, abans d’enderrocar-lo, construir les proteccions escaients.

L'antiga clínica de Santa Coloma.

Relacionat

Govern negocia per convertir l'antiga clínica de Santa Coloma en pisos de preu assequible

Tots els plans han canviat de forma important els darrers mesos. El Govern, tal com va anunciar fa uns dies el ministre de Territori i Habitatge Víctor Filloy, aposta ara per aprofitar aquest terreny per tirar endavant un projecte de pisos a preu assequible. I aquesta idea ja comptava amb una partida al pressupost per al 2022, que ha d’entrar en vigor en pocs dies.

Segons fonts properes al ministeri consultades per Altaveu, part d’aquests fons es destinaran a comprar el terreny al fons de reserva. Tocarà en els pròxims mesos determinar quin seria el valor del terreny i, per tant, el preu de compra. Ara bé, l’executiu entén que d’aquest import caldrà descomptar-ne una part. En concret, el cost de dues obres que assumirà directament i que, inicialment, havia d’afrontar l’entitat gestora de la guardiola de les pensions.

Per un costat, la construcció de les proteccions. L’import, segons el pressupost de l’FRJ, era d’1,9 milions, dels quals un directament per l’entorn de l’antic hospital i 931.000 euros per a la zona de l’antiga residència Solà d’Enclar, en poques setmanes Centre Residencial d’Educació Intensiva (CREI).  Per l’altra, el mateix enderroc de la clínica. Aquesta darrera actuació té un cost estimat d’un altre milió.

L'entrada de l'antiga clínica de Santa Coloma.

Relacionat

Una inversió elevada per reduir el risc de caiguda de rocs i fer pisos a la clínica de Santa Coloma

Segons les mateixes fonts, i malgrat aquest descompte, l’operació serà positiva pel fons. Amb la venda dels terrenys, s’explica, el que es farà és convertir un actiu immobilitzat i del qual no només no en treu cap profit sinó que li genera despeses en líquid. D’aquesta forma, compleix una de les obligacions que marca la llei.

Sobre els dubtes que ha generat el fet d’ubicar pisos a preu assequible a aquesta zona, les fonts del ministeri recorden que tant a aquesta part de Santa Coloma com a d’altres de la població i d’Andorra la Vella hi ha molts edificis construïts en punts on també hi ha risc de caiguda de rocs i aquest perill s’aconsegueix superar amb les proteccions. A banda, es remarca que el disseny del futur edifici pot perfectament situar els habitatges a una part del terreny més allunyada de la muntanya.

Comentaris (1)

Trending