La Fundació Meritxell aposta per potenciar l’autonomia dels usuaris

L’entitat vol promoure la formació dels seus tècnics i, també, d’altres agents de la societat, per facilitar la vida independent de les persones que atèn

Un moment de la conferència celebrada aquest matí.
Un moment de la conferència celebrada aquest matí.

La Fundació Privada Nostra Senyora de Meritxell ha donat aquest dimarts el tret de sortida al nou curs. Ho ha fet amb una conferència celebrada al centre de congressos d’Andorra la Vella a càrrec de Raquel Cárcamo i Blanca Tejer, codirectores del Centre Espanyol d’Accesibilitat Cognitiva (CEACOG). Justament, un dels reptes que es marca l’entitat és seguir promovent l’autonomia i la independència dels seus usuaris, fita per a la qual es vol donar suport a altres agents de la societat així com formar els mateixos tècnics de la Fundació.

‘La revolució del que és fàcil’ ha estat el títol de la ponència, a càrrec de les dues expertes del centre espanyol. L’acte ha comptat amb l’assistència de les ministres d’Afers Socials, Trini Marin, i de Salut, Helena Mas. També han estat presents altres autoritats així com l’equip tècnic, educatiu i assistencial de la Fundació.

Durant la xerrada, Cárcamo i Tejero han defensat que l’accessibilitat cognitiva és una condició indispensable per garantir els drets de les persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament. En aquest sentit, han explicat el context legal i social a Espanya i han donat algunes pautes de com es pot aplicar a Andorra. “L’objectiu és fer que l’entorn sigui fàcil de comprendre i entendre perquè aquests usuaris no necessitin ajuda per facilitar la seva autonomia”, han volgut destacar.

Les dues ponents han detallat les condicions específiques que han de tenir els edificis per ser més accessibles i comprensibles, i les pautes per fer els documents, les webs i les aplicacions més senzilles. Finalment, han mostrat exemples de la seva tasca al CEACOG amb diferents textos en Lectura Fàcil com són el dret a vot, l’esborrany de la declaració de la renda, entre altres tràmits habituals.

En un comunicat, s’ha volgut assegurar que la Fundació “fa temps que treballa en aquesta direcció, donant suport a diverses entitats del país en matèria d’accessibilitat cognitiva”. S’apunta, també, que l’objectiu pels propers mesos és consolidar-ho com un servei. Per això, es formarà a tècnics de la Fundació, així com també a persones ateses perquè puguin ser avaluadores i validadores de textos i espais. La directora de l’entitat, Celine Mandicó, ha indicat que “aquest projecte contribuirà a fer la vida més fàcil a les persones amb dificultats de comprensió i comunicació”.

Comentaris (2)

Trending