El fons de reserva tanca 2023 amb una rendibilitat dels actius del 10% i rècord del volum gestionat

L’entitat, entre els diners provinents dels excedents de la branca de jubilació de la CASS i els guanys als mercats, guanya gairebé 196 milions d’euros en comparació a finals del 2022 i arriba als 1.668,36

Comentaris

Rètol de la CASS.
Rètol de la CASS. Toni Solanelles

El fons de reserva ha tancat el 2023 amb bones dades. Després d’un 2022 marcat per les tempestes als mercats, que van fer caure de forma significativa el volum de recursos gestionats, l’any passat la situació va millorar de forma considerable. Tant que la rendibilitat de les inversions va ser del 10%. Això, sumat als diners transferits des de la Caixa Andorrana de Seguretat Social dels excedents de la branca de jubilació fa marcar un rècord a l’entitat: 1.668,36 milions.

En línies generals, els darrers dotze mesos han estat força positius als mercats. I això s’ha traduït en els resultats de la guardiola de les pensions. Amb excepció d’un petit tram de l’exercici, cap a l’estiu, la rendibilitat dels recursos gestionats directament o a través d’entitats terceres ha estat bona. I això es tradueix en unes xifres que representen el volum més elevat de la història.

El fons ha tancat l’exercici amb un valor de 1.668,36 milions. En comparació amb la dada a 31 de desembre del 2022, que era de 1.472,50, això suposa un increment en aquests dotze mesos de prop de 196 milions. Aquesta xifra correspon, per un costat, a les aportacions que ha fet la CASS amb els excedents de la branca de jubilació. És a dir, la diferència encara positiva entre el que s’ingressa en cotitzacions i el que es paga en pensions. I, per l’altre, al rendiment de les inversions fetes per l’entitat o per les gestores.

I aquesta ha estat, aquest 2023, molt positiva Del 10%. El fons destaca que “després de les importants caigudes als mercats financers al 2022, s’han recuperat de mantera important tant la renda variable com la renda fixa”, I això malgrat “els temors a què les pujades de tipus d’interès per controlar la inflació poguessin acabar generant una recessió”. En canvi, “l’economia ha estat resilient” i, a més a més, l’evolució dels preus s’ha pogut contenir.

A banda, es destaca que aquesta rendibilitat “contribueix a complir amb l’objectiu a llarg termini de superar la inflació andorrana”. Cal recordar que l’any passat va tancar amb una dada d’IPC del 4,5%. Es treu pit, també, que si la comparativa es fa des del 2012, també es guanya: 30,84% de rendibilitat acumulada enfront una inflació del 19,74.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending