El fons de reserva creix el 2020 en 70,5 milions malgrat la pandèmia

Malgrat el cop patit el primer trimestre per l’impacte als mercats de la crisi sanitària, el valor de les inversions es va recuperar al llarg de la resta de l’any i van tancar amb guanys de 37,71 milions i una rendibilitat del 2,76% als quals se sumen les transferències de la branca jubilació

Albert Font i Jordi Cinca, màxims responsables de la CASS i el fons de reserva.
Albert Font i Jordi Cinca, màxims responsables de la CASS i el fons de reserva. G. P.

L’esclat de la pandèmia del coronavirus va colpejar amb duresa els mercats financers i, de retruc, el fons de reserva de jubilació. Al llarg del primer trimestre del 2020, l’ens va partir una davallada important del seu valor per culpa de les caigudes a les borses dels valors en els quals té participació. Al llarg de la resta de l’any, però, s’ha pogut recuperar i, fins i tot, es va tancar l’exercici amb números verds i una rendibilitat positiva dels actius. A 31 de desembre, el fons va tancar amb un increment de 70,5 milions.

Així es desprèn de la memòria de l’entitat, a la qual ha tingut accés Altaveu. A finals del 2020, la guardiola de les pensions havia guanyat pes, amb un total de 1.462,2 milions d’euros en comparació als 1.391,7 d’un any enrere. Per tant, més de 70 milions d’increment.

En el primer trimestre, i per culpa de la crisi sanitària les pèrdues del fons van arribar a ser de 100 milions, però en la resta del 2020 ha pogut recuperar-les i, fins i tot, acabar amb xifres positives

Aquest augment de valor es dona per dos factors. El primer, els diners que es van transferir des de la CASS pels excedents de la branca de jubilació. En total, 32,795 milions, dels quals la gran majoria provinents de l’exercici 2020 (32,345) als quals cal sumar 450.000 euros més que faltaven per incorporar del 2019.

Aquesta dada suposa una sensible reducció de transferència en comparació a l’exercici anterior. El 2019 la CASS va enviar fins a 41,05 milions. Per tant, la davallada ha estat del 21%, propiciada per l’increment de la despesa sanitària però també per la caiguda d’ingressos per cotitzacions a causa de la reducció d’assalariats provocada per la crisi Covid així com pel fet que es perd la part de jubilació dels treballadors en ERTO.

El segon factor que ha permès guanyar pes a l’FRJ és la rendibilitat dels actius financers gestionats per diferents entitats. Després d’un primer trimestre on el valor va caure gairebé 100 milions, amb dades negatives tant al febrer (-2,27%) i el març (-5,60%), a partir de l’abril, i amb les excepcions del setembre i l’octubre, s’ha pogut anar recuperant a poc a poc el que s’havia perdut i, finalment, acabar l’any amb dades positives.

Els beneficis del fons es xifren en 37,71 milions d’euros. Això suposa una rendibilitat anual del 2,76%. Es tracta d’una dada molt similar a la de l’índex de referència que han de seguir els gestors, que s’ha situat en 2,82%. És a dir, tot just sis centèsimes per sobre. I el que és més important, molt per sobre de l’IPC amb el qual es va tancar el 2020, que a ser del -0,2%.  

Etiquetes

Comentaris

Trending