Filloy advoca per “despolititzar” les actuacions en matèria d’habitatge

El ministre d’Afers Socials considera que s’ha de deixar en mans dels tècnics els criteris per facilitar l’accés a pisos i deixar-los al marge de “colors polítics o cicles econòmics”

El ministre d'Afers Socials, Víctor Filloy, donant explicacions després de la trobada.
El ministre d'Afers Socials, Víctor Filloy, donant explicacions després de la trobada. Toni Solanelles

El ministre d’Afers Socials, Víctor Filloy, considera que sent com és l’accés a l’habitatge “una política a llarg termini”, s’hauria de “despolititzar” i deixar les actuacions a fer sobre aquesta matèria en mans de “criteris tècnics” per tal que l’habitatge, “que és una qüestió que preocupa molt a la ciutadania”, “no aparegui i desaparegui” en funció de “cicles econòmics o el color polític” de qui estigui governant a cada moment. Per això creu que la creació de l’Institut de l’Habitatge serà una bona iniciativa.

Criticar aquest organisme, com en certa manera ha fet les darreres hores el Partit Socialdemòcrata (PS), és “com a mínim agosarat” atès que aquest ens encara no està pas en marxa. Tampoc no creu el titular d’Afers Socials que la política d’habitatge que està duent a terme actualment l’administració demòcrataliberal estigui subjecta a lobbys, perquè a aquest grups de pressió, ha posat com a exemple Filloy, de ben segur que no els interessaria la renovació tàcita dels contractes de lloguer.

El ministre ha mantingut una reunió, “molt tècnica”, amb representants de diferents estaments i col·lectius, telemàtica, que ha versat sobretot en relació a les dades de què disposa el país per poder tenir indicadors eficaços i realment eficients

El ministre ha fet aquestes manifestacions després de mantenir una reunió, “molt tècnica”, amb representants de diferents estaments i col·lectius, telemàtica, que ha versat sobretot en relació a les dades de què disposa el país per poder tenir indicadors eficaços i realment eficients per poder tirar endavant decisions en matèria d’habitatge. Entre altres, han pres part en la trobada representants del Centre de Recerca Sociològica (CRES) i de l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB), que assessoren el Govern en la definició de certs aspectes sobre l’habitatge.

Filloy ha explicat que essencialment s’estan avaluant de quines dades disposa el país i com es podrien interconnectar entre sí per facilitar una major coordinació alhora de planificar actuacions en matèria d’habitatge. Per exemple, extreure més ‘suc’ de les cèdules d’habitatge o no quedar-se solament amb les dades que segons els consums de què disposa FEDA indicarien que un habitatge és buit. En aquest sentit, el titular d’Afers Socials ha indicat que es pretén fer una enquesta per saber exactament perquè hi ha domicilis buits: si es tracta de segones residències de persones estrangeres, si no surt al mercat per algun problema legal…

El ministre també ha explicat que els representants de l’IERMB han presentat una eina de geolocalització dels llocs on més prestacions es concentren per, d’aquesta manera, poder saber on hi ha més dificultats o en quines zones es pot fer més incidència. En tot cas, i en general, es pretén “filar més prim” per treure més rendiment a les dades existents o a les que es puguin recopilar i així tenir més indicadors per a la presa de decisions.

El titular ministerial ha lamentat que davant l’impacte que es torna a notar de la Covid, la convocatòria d’ajuts a l’habitatge que es posa en marxa aquest dilluns, “tindrà èxit”

Filloy ha lamentat que davant l’impacte que es torna a notar de la Covid, la convocatòria d’ajuts a l’habitatge que es posa en marxa aquest dilluns, “tindrà èxit”. I ha demanat temps per a l’Institut de l’Habitatge perquè es pugui notar la seva incidència. D’aquest organisme penja, per exemple, el projecte d’habitatge d’ús social a preu de lloguer raonable que es pretén impulsar, sense que hi hagi data encara, a la zona de la Borda Nova a partir d’un conveni amb el comú d’Andorra la Vella que és interès del Partit Socialdemòcrata (PS). La documentació, és el que interessa.

El ministre ha insistit que “de forma generalitzada hi ha poca oferta i força demanda” i això no ajuda a la regulació dels preus. I que cal veure quin és el model més efectiu entre la promoció d’habitatge social o l’afavoriment de prestacions. En tot cas, i en relació amb els ajuts aprovats dijous pel comú d’Escaldes, ha recordat que hi ha una llei sociosanitària que, justament, pretenia coordinar de manera estatal polítiques com les d’habitatge. Filloy ha reconegut que encara no ha pogut analitzar l’ordinació acordada pel comú liderat per Rosa Gili, però ha remarcat que “amb allò amb què no ens podem trobar és amb duplicitats” o amb el fet que algú acabi rebent “més ajuda que despesa té”.

També ha recordat el titular d’Afers Socials que “en la generació d’infraestructures” sí que hi tenen potestat les corporacions parroquials i que aquest seria un mecanisme molt vàlid per contribuir de forma decidida en la política d’habitatge. Això sí, considera Filloy que els criteris d’accés a aquests habitatges que puguin promoure els comuns haurien de tenir una certa coherència i consens generalitzat.

Comentaris

Trending