Estupefacció entre familiars del Cedre per l’admissió que no hi ha recursos pels interns dements

La direcció del centre sociosanitari contradiu professionals sanitaris que reconeixen que davant la falta d’eines en alguns casos caldria recórrer a sobre medicació

La façana posterior del Cedre.
La façana posterior del Cedre. Toni Solanelles

Familiars de residents al Cedre han rebut amb estupefacció les indicacions per part d’alguns professionals de psiquiatria de l’equipament que els haurien assegurat que el centre no disposa ni dels mitjans humans ni tècnico-mèdics suficients com per tractar de manera suficientment adequada aquells usuaris que pateixen demències d’un cert nivell. Fins al punt que haurien recomanat, si és possible, que busquin una sortida en algun centre especialitzat a l’estranger.

La professional de psiquiatria que atén almenys aquests dies els interns del centre sociosanitari colomenc hauria reconegut amb tota naturalitat a les famílies que no es disposen de les eines adequades per tractar aquest tipus de pacients, que necessiten d’un seguiment i d’unes tècniques que ara mateix no es poden permetre al Cedre. De fet, hauria reconegut aquesta professional que no hi ha al Principat cap centre que estigui en disposició d’afrontar un grup important de persones grans amb demència. Al Cedre n’hi hauria un bon grupet.

Contra el parer de la direcció, psiquiatres del centre indiquen que és recomanable en alguns casos buscar l'internament en equipaments estrangers especialitzats

En aquest sentit, la professional en qüestió hauria admès que la solució en casos greus i moments de complexitat és medicar als interns. Fent-ho fins i tot de manera sobreindicada per compensar altres mancances. Aquest extrem ha estat del tot negat per la directora del Cedre, Anna Xandri, que en explicacions als mateixos familiars ha garantit que es disposa dels mitjans necessaris per poder afrontar l’atenció a pacients-usuaris amb demència. La situació, però, ha causat una enorme estupefacció i fins i tot preocupació.

Els familiars no acaben de veure clars ni alguns dels protocols que s’estan implementant ni tampoc les maneres de fer. Tot i que amb la nova direcció l’ambient, el clima laboral, almenys aparentment, ha semblat calmar-se, el Cedre no acabaria de trobar el seu camí. L’esclat de la pandèmia hauria portat més encara a enrarir el full de ruta d’un centre sociosanitari que ja fa temps que navega sense un rumb massa clar.

Comentaris

Trending