Diversand demana més educació en la diversitat sexual per combatre l’LGBTIfòbia

L’entitat posa en relleu que, si bé a Andorra no s’han de lamentar agressions físiques, encara hi ha “molt a fer” per superar les discriminacions que molts membres del col·lectiu encara pateixen

Foto de grup dels participants en l'acte del Dia de l'Orgull celebrat l'any passat.
Foto de grup dels participants en l'acte del Dia de l'Orgull celebrat l'any passat. T. S.

“Encara queda molt a fer”. Així de contundent es mostra Rocío Soler, presidenta de Diversand, quan se li pregunta per la situació a Andorra del col·lectiu LGTBIQ+, justament aquest dilluns que se celebra el Dia Mundial contra la LGTBIfòbia. Des de l’entitat avisen que encara hi ha situacions que si bé no suposen, afortunadament, violència física, sí que comporten una discriminació. Per això, defensen que cal aprofundir en una educació en la diversitat que també toqui un aspecte com el de la sexualitat que, entenen, encara és tabú.

El Dia Internacional contra l’LGTBIfòbia s’ha celebrat també al país, principalment amb missatges dels partits polítics i també de Govern. Tots deixen clar un compromís per avançar en els drets d’un col·lectiu que, però, els avisa que ha de ser gran perquè encara queden deures pendents. I són importants, segons avisa Soler. “Des de Diversand ens marquem l’objectiu de visibilitzar i fer pedagogia però els canvis socials no són ràpids; requereixen un temps. Van lents”, comenta.

Un exemple és el fet que, els darrers anys, “legislativament, no ha canviat massa cosa”. Admet, això sí, que “és positiu que hi ha una major sensibilitat i suport al col·lectiu, però LGTBIfòbia continua havent-hi”. Afortunadament, i a diferència d’altres països, no es tradueix en agressions físiques, tret de comptades ocasions, però Soler recorda que “a vegades la violència no es veu” i que “el mateix sistema també discrimina”. Exemple d’aquesta afirmació és una de les reivindicacions més reclamades: la possibilitat d’oficialitzar el canvi legal de noms de les persones transsexuals.

Un aspecte clau pel col·lectiu és la possibilitat que les persones transsexuals puguin canviar oficialment de nom: “no és una agressió fiísica però sí una discriminació”, adverteixen des de Diversand

“Quan no es pot fer, mot provocar moments violents i una vulneració del dret a la intimitat. No és una agressió física, evidentment, però sí una discriminació”, ha remarcat Soler. Per això, des de Diversand es considera que “cal impulsar una educació en la diversitat, que encara ha d’anar a més”. Al seu entendre, “s’ensenya en molts aspectes tret del sexual, que sembla tabú”. Per això, lamenta que “mai s’acaba de tocar el tema de fons quan s’ha d’afrontar i parlar amb naturalitat per trencar l’estigma”.

Amb relació a Diversand, Soler admet que els mesos de pandèmia “no ha afavorit gaire” la seva activitat, però celebra que “ha entrat gent nova” i recorda que “som una associació oberta en la qual tothom pot participar”. Pel que fa a activitats, el passat dissabte, justament amb motiu del dia contra l’LGTBIfòbia, es va celebrar un acte a un restaurant de la capital. A la vegada, es treball en la Pride, que es vol impulsar, sempre amb el permís de la pandèmia, a finals de juny.

“Tenim idees però ho hem de posar sobre el paper. Ganes hi ha, però cal veure exactament què es pot fer”, explica la presidenta de l’entitat. Soler té clar que la clau de tot l’esdeveniment “és la visibilitat”. Per tant, “no és el mateix fer-ho a les xarxes com al carrer”.

Celebració marcada per les limitacions de la pandèmia

Justament, Diversand ha col·laborat amb el ministeri d’Afers Socials, Habitatge i Joventut i la Secretaria Estat d’Igualtat i  Participació Ciutadana per impulsar una campanya de sensibilització centrada especialment a la xarxa. Així, s’ha difós a través de les xarxes socials el  vídeo elaborat per l’Oficina de l'Alt Comissariat de les Nacions Unides per als Drets Humans en el marc de la campanya ‘Lliures i iguals’. Alhora, es difon la imatge gràfica #EstimantLaDiversitat.

ban dia LGTBI 2021[166320]

A més, el secretari d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana, Marc Pons, ha participat telemàticament en la Conferència mundial sobre la promoció dels drets i la inclusió de les persones joves LGTBI+. Ha estat organitzada per l’associació MAG Jeunes LGTB+, OutRight Action International, la ciutat de París, i les delegacions permanents d'Àustria, Canadà, França i Països Baixos a la UNESCO. Una trentena més de països hi han donat suport, entre els quals hi figura Andorra.

Comentaris (5)

Trending