Demòcrates defensa que el reglament obliga que tinguin majoria a la comissió sobre les pensions

Tant el ministre portaveu, Guillem Casal, com el president del grup, Jordi Jordana, posen en relleu que la normativa del Consell no deixa marge, però refermen que la voluntat és “aclarir com s’ha arribat” a la situació viscuda a la parapública

Rètol de la CASS a la façana de la seu social de la Seguretat Social.
Rètol de la CASS a la façana de la seu social de la Seguretat Social. Toni Solanelles

El Govern considera lògica la petició de Demòcrates que la comissió d’enquesta que es crearà al Consell General per analitzar l’afer de les pensions d’invalidesa tingui la mateixa majoria que a la resta de la cambra. És a dir, de Demòcrates. De fet, el portaveu, Guillem Casal, ha recordat que així ho marca el reglament parlamentari. El ministre també ha posat en relleu que des de l’executiu són “dels primers interessats” a aclarir com s’ha arribat a la situació viscuda a la parapública.

Que hi haurà comissió d’enquesta està clar. El dubte és saber el format i, sobretot, com es vehicularà. I també els objectius. Des de Demòcrates es vol canviar la proposta inicial dels grups de l’oposició -Concòrdia, PS i Liberals, via el seu conseller no adscrit- perquè la composició sigui proporcional a la distribució parlamentària real, igual que les votacions. I, també, es vol treure dels objectius la recerca de responsabilitats.

Per a Casal, la petició és lògica. De fet, no podria vehicular-se, assegura, d’una altra forma. “Hi ha un reglament que regeix com s’han de constituir les comissions i sempre hi ha el criteri de representativitat i proporcionalitat dels grups sorgits de les eleccions”, ha argumentat. Per tant, nega que es vulgui fer “una comissió a mida”. Al seu entendre, això sí que succeiria si s’adoptessin altres regles i ha acusat a qui les proposen de voler “instrumentalitzar la comissió per intentar fer veure que el Govern és culpable”.

Justament, aquest punt ha estat retret des de l’executiu. “Des de l’inici s’ha volgut vestir la situació com si fos culpa del Govern o que l’haguéssim generat i això és fals”, ha afirmat. Segons ha volgut assegurar, “som un dels principals interessats a esbrinar què ha passat en aquest afer”.

El portaveu de l’executiu ha volgut també llançar una advertència: el rol de la comissió no pot ser el dels tribunals. En aquest sentit, ha recordat que “el consell d’administració portarà properament l’afer a la fiscalia i és allà on s’haurà de dur a terme la investigació o l’anàlisi de si cal depurar responsabilitats”. En canvi, al Consell General, entén, ha ser de una feina més “a nivell polític” que “pot aportar més informació”, però “no pot ser un òrgan judicial”.

I, en tot cas, això no vol dir, ha reiterat, que no hi ha hagi un interès clar per analitzar la qüestió. “Tant Govern com els grups volem esbrinar què ha passat, més enllà de la composició o els vots”, ha indicat.

REUNIÓ SENSE ACORD

Justament, ja en seu parlamentària, representants dels grups s’han reunit aquest dimecres per abordar la situació. I, per ara, l’únic acord és que no hi ha acord. Des de Demòcrates es defensa que els canvis proposats s’ajusten al que diu “el reglament” i que la composició ha de respectar “les majories que surten de les urnes”, segons ha explicat a Altaveu el seu president, Jordi Jordana.

“Nosaltres ja vam dir que volem aclarir la veritat del que ha passat fins a les últimes conseqüències i ho mantenim”, ha manifestat. A la vegada, però, adverteix que “això és una comissió d’enquesta, no un tribunal on puguem dir qui és responsable de què. Per això ja hi ha altres òrgans de l’Estat, però això no vol dir que no volem aclarir-ho tot”.

Comentaris (2)

Trending