La controvertida situació a la fundació tutelar posa ‘contra les cordes’ el bisbat

Responsables de la diòcesi han estat advertits de les suposades irregularitats que s’haurien comès en la institució i des del Palau Episcopal no s’acaba d’entendre com és que Govern no actua de manera fulminant alhora que tem que l’afer l’acabi esquitxant

Joan-Enric Vives durant una visita a la fundació, amb Josep Rodríguez (president), Judith Pallarès (ministra) i Carme Padreny (directora).
Joan-Enric Vives durant una visita a la fundació, amb Josep Rodríguez (president), Judith Pallarès (ministra) i Carme Padreny (directora). BISBAT D'URGELL

Al bisbat d’Urgell la situació que es viu a la Fundació Privada Tutelar no agrada gens ni mica. Els darrers dies hi ha hagut molts moviments. Contactes de tota mena. I al Palau Episcopal s’és conscient que el malestar en l’ens que gestiona els tutelats del país és real i li pot acabar esquitxant de mala manera. A la Seu, però, consideren que ha de ser el Govern, que és qui formalment lidera la fundació, qui ha d’adoptar decisions. I espera que ho faci més aviat que tard.

De fet, segons les fonts consultades, l’entorn de l’arquebisbe i Copríncep Joan-Enric Vives -que a banda de ser membre del patronat de la fundació té un enorme pes i ascendència en l'organisme- no entén com és que encara no s’han pres decisions sobre les anomalies que s’haurien produït, novament, al capdavant de la fundació més enllà d’un clima laboral que per a una part dels tutelats i dels treballadors de l’organisme és exasperant. Aquest passat cap de setmana, els telèfons de molts dels implicats en la fundació han tret fum.

Al bisbat s’analitzen suposades proves que hauria aportat almenys un col·laborador de la fundació proper a la secretària general de Govern, Ester Fenoll, que demostrarien suposades irregularitats en la gestió de la directora de l’ens. Encara que al Palau Episcopal s’està duent la situació amb certa discreció i cautela, la informació que haurien rebut es dóna per bona en gran part. De fet, altres fonts diferents a l’entorn del bisbat han confirmat l’existència d’anomalies, que podrien tenir impacte penal, en relació amb una rifa que es va organitzar per Nadal.

El logotip de la Fundació Privada Tutelar.

Relacionat

Més malestar a la fundació tutelar i més pressió perquè el Govern actuï d’una vegada

La tensió és evident dins de la fundació. De moviment polític en relació amb la situació que s’hi viu també n’hi ha. Govern -els ministeris d’Interior i Justícia i d’Afers Socials estan representats al patronat de la fundació- avalua cada moviment que fa per evitar un nou escàndol a prop d’un procés electoral. Però el bisbat comença a considerar que la situació és insostenible i cal actuar perquè sinó pot esquitxar més enllà del que hauria.

Treballadors, ex-treballadors, voluntaris, ex-voluntaris i tutelats estan manifestament cansats i desanimats amb tot el que està passant. Hi ha coincidència en què la gestió de la directora-gerent, Carme Padreny, està portant la fundació cap a un camí que no toca. Alhora, però, hi ha divisió sobre l’actuació d’aquest ex-empleat vinculat a Fenoll. No s’acaba de comprendre que hagi de ser ell el ‘gestor’ de la situació ni que tingui les portes obertes del bisbat de bat a bat. Hi ha mantingut diferents contactes. L’últim dilluns a la tarda. Un parell d’hores.

L'estand de la Fundació Privada Tutelar a la Fira d'Andorra la Vella, amb la directora Carme Padreny (dreta) i Héctor Quintana.

Relacionat

La fundació tutelar torna a caminar entre arenes movedisses

Més enllà del clima laboral i de les presumptes anomalies, altres fonts, que han coincidit en el fet que la fundació torna a passar per una situació extremadament delicada, també han assegurat que l’organisme és absolutament imprescindible en relació amb els casos de les persones tutelades al país. De fet, és l’única organització dedicada específicament a aquesta matèria en un moment en què, han assegurat les fonts, s’incrementa la xifra de tutelats. Aquestes darreres fonts consultades asseguren que hi ha un doble problema que va relacionat directament amb la gestió de la fundació més enllà de la problemàtica que vincula a la directora: hi ha mancança de recursos humans i econòmics.

Comentaris (29)

Trending