La fundació tutelar torna a caminar entre arenes movedisses

Amb el president que ja ha anunciat que plega i diverses baixes consumades entre els tècnics els darrers mesos, la directora gerent fitxada fa menys d’un any ja ha perdut la confiança d’una part dels patrons

L'estand de la Fundació Privada Tutelar a la Fira d'Andorra la Vella, amb la directora Carme Padreny (dreta) i Héctor Quintana.
L'estand de la Fundació Privada Tutelar a la Fira d'Andorra la Vella, amb la directora Carme Padreny (dreta) i Héctor Quintana. FUNDACIÓ PRIVADA TUTELAR

La malastrugança persegueix la Fundació Privada Tutelar. La malastrugança o el que sigui. El que està clar és que després de la denúncia i posterior detenció del secretari del patronat per apropiar-se de diners i de l’acomiadament més tard de la directora de l’entitat, les aigües tornen a baixar ben remogudes hores d’ara. Això sí, s’intenta gestionar tot plegat amb la màxima discreció i prudència perquè no s’aixequi un nou escàndol. Especialment perquè és ara formalment el Govern qui n’assumeix les regnes. I qui en paga el beure.

El ‘forat econòmic’ que ha generat a la fundació el programa Joves en Inclusió (JEI), íntimament lligat a la secretària general de Govern, Ester Fenoll, va portar l’executiu a haver de sortir al rescat de l’entitat i intentar posar-hi ordre. Sense retallar cap prerrogativa ni al JEI, ni a Fenoll, ni al Bisbat d’Urgell, que pel que sia i a la seva manera, alhora de prendre decisions i donar directrius -no pas en abocar-hi cap euro- talla força el bacallà. Una de les primeres decisions per mirar de redreçar el rumb de la fundació després d’acordar que s’hi injectaria diners des de l’administració pública va ser despatxar la directora, llavors Sílvia Gabarre.

Rodríguez ja ha comunicat que plega. Seran els dos ministres que formen part del patronat, el titular d’Interior i la responsable d’Afers Socials, els qui assumiran una mena de presidència col·legiada

Com a president del patronat s’hi va situar Josep Rodríguez, una mena de figura de consens, d’home de pau. Ex-Raonador del Ciutadà. En gran part pel desgavell que es veu a l’entitat, Rodríguez ja ha comunicat que plega. Seran els dos ministres que formen part del patronat, el titular d’Interior, Josep Maria Rossell, i la responsable d’Afers Socials, Judith Pallarès, els qui assumiran una mena de presidència col·legiada. En la recta final de la legislatura els representants governamentals no volen més soroll.

Però també és cert que menys d’un any després del fitxatge de l’actual directora-gerent de la fundació, Carme Padreny, aquesta ja ha perdut una part important dels suports de què gaudia (la seva incorporació es va dur a terme, quedi clar, a través d’un procés de selecció extern) i s’ha evidenciat en alguns sectors, en alguns àmbits, que ja no té la confiança que inicialment se li havia dipositat. Ni alguns patrons estan contents, ni tampoc els treballadors estan d’acord amb algunes de les seves maneres de fer. De fet, els darrers mesos hi ha hagut diverses baixes entre el personal.

Carme Padreny, d'esquena i a la dreta, en una visita recent de Joan-Enric Vives a les instal·lacions del JEI, amb la responsable d'aquest i Josep Rodríguez i Judith Pallarés.

Relacionat

Una especialista en recursos humans és la nova directora-gerent de la Fundació Privada Tutelar

Cert és que el personal feia i desfeia amb Gabarre i que l’arribada de Padreny havia de servir, també, per marcar una ratlla més estricta entre els professionals. Però al final torna a regnar a la fundació, en certa manera, la disbauxa. Han aparegut persones ‘col·locades’ per Fenoll sense que ningú hagi acabat d’entendre mai el rol d’aquests treballadors, que han passat de tenir ascendència sobre la pròpia Padreny a enfrontar-s’hi. En fi, xauxa.

TUTELATS

I enmig de tot plegat, els tutelats, que tampoc estan gaire satisfets amb les maneres de fer de la nova direcció. Alguns d’ells han fet arribar queixes fins i tot a l’autoritat judicial, que no sempre ha acabat de convergir tampoc amb Padreny. Descuits, badades… Fonts consultades han assegurat que ha arribat un punt -i s’han generat un seguit de dubtes- que s’està valorant la possibilitat d’un nou relleu a la direcció. Hauria de ser, però, un canvi no traumàtic i sigil·lós. De fet, la incorporació de Padreny ja ho va ser. I si no hagués estat per una visita de l’arquebisbe i Copríncep, Joan-Enric Vives, a les instal·lacions de la fundació, probablement ni tan sols hauria transcendit el fitxatge.

Entre els professionals hi ha, almenys, una mena de dos règims diferenciats. Aquells que gestionen els tutelats, que són la raó de ser de la fundació, i que són els germans pobres; i els tècnics que treballen exclusivament pel JEI

Un aterratge que, afegit a les regnes assumides pel Govern en matèria pressupostària, hauria comportat el canvi d’orientació -atenció menys personalitzada, més vocació ‘empresarial’, per dir-ho d’alguna manera- que no acaba d’agradar ni a molts tutelats ni a molts professionals. I entre els professionals, també, hi ha, almenys, una mena de dos règims diferenciats. Aquells que gestionen els tutelats, que són la raó de ser de la fundació, i que són els germans pobres professionalment parlant de l’entitat; i els tècnics que treballen exclusivament pel JEI, un programa que ha acabat inclòs en la cartera de serveis sociosanitaris pública.

Les diferències salarials i de dedicació professional no ajuden tampoc internament. Ja s’ha dit que el JEI té un tracte preferencial. I l’aval de Fenoll entronca directament amb l’ascendència que té el bisbat sobre la fundació. Una ascendència que, per exemple, també es vincula a través de missatges o demandes que es fan a l’associació de bancs. Al patronat de la fundació, Andorran Banking hi és representada per la seva directora, Esther Puigcercós. En fi, que a la fundació tutelar hi torna a haver mar de fons. Maregassa.

Comentaris (48)

Trending