Ara bé, un dels canvis introduïts fa referència al fet que aquesta mesura no es podrà allargar en el temps. El text original, en el seu llavors article 74, establia la possibilitat que, quan acabés la durada de la cessió -cinc anys dividits en dos períodes: tres inicials i dos via pròrrogues d’un exercici-, aquesta es podia prorrogar. S’indicava que sis mesos abans de la finalització d’aquest termini, Govern havia d’informar el propietari que “si no acredita estar en condicions de posar-lo al mercat de lloguer, de vendre’l o de cedir-ne voluntàriament l’ús a Govern per formar part del parc públic de lloguer a preu assequible”, es podria declarar una pròrroga automàtica per un altre termini de cinc anys.
L’inici del temps per controlar si un pis no té cap ús es marca en 18 mesos abans de l’entrada en vigor de la llei, fet que suposaria més o menys l’abril del 2024
Això, però, no serà així. Una esmena del grup demòcrata que la majoria ha acabat aprovant limita de forma contundent aquesta opció. L’ara article 77 del projecte de llei que es votarà a inicis de març al Consell General estableix que “la cessió obligatòria i temporal de l’ús de l’habitatge buit i desatès és improrrogable excepte per acord entre el Govern i el propietari o titular dels drets”. Per tant, si no hi ha entesa, en cinc anys el pis tornarà a mans del privat, independentment de si el vol tornar a deixar buit o no.
Un altre dels canvis importants que s’ha introduït al text durant el treball en comissió fa referència a com es considerarà que un pis té la condició de buit i desatès -aquest segon adjectiu s’ha incorporat a petició de Ciutadans Compromesos-. Es manté la idea de la llei original de tenir en compte el fet que no hagi tingut consum elèctric o d’aigua potable durant un temps llarg. Inicialment, els dos anys anteriors a l’1 de gener del 2024. El text final, però, marca els 18 mesos anteriors a l’entrada en vigor d’aquesta part de la llei. Així doncs, i tenint en compte que si s’aprova a inicis de març es publicaria al BOPA cap a principis d’abril i que aquest títol tindrà un decalatge de sis mesos, això suposaria iniciar el termini de referència a l’abril del 2024.
A banda, la llei també fixava una sèrie de casuístiques que permetien no considerar un immoble com a buit i desatès. Entre ells aquells que estiguin en venda “de forma inequívoca” i a una agència immobiliària. Ara bé, en comissió s’ha afegit que caldrà que ho estigui “durant un termini ininterromput de divuit mesos anteriors a l’entrada en vigor d’aquest títol” [per tant, novament, abril del 2024] i s’especifica que el preu no superior l’estadístic del mercat haurà de seguir les estadístiques oficials publicades pel Govern. El mateix es fixa per a la hipòtesi de tenir l’habitatge a disposició de ser llogat. En tots dos supòsits, s’obre la possibilitat a fixar barems diferents segons cada parròquia.
Al text s’hi han afegit dues altres excepcions. Una, els immobles que “formin part d’una herència jacent”. És a dir, que encara no s’hagi acabat els tràmits per traspassar la propietat als hereus de la persona difunta. La segona, aquells pisos que es vulguin destinar als fills si aquest es troba fora del país “per motius laborals, de formació o salut” que li impedeixin ocupar-lo.
Una altra modificació feta és un apartat a l’article 71 del text mitjançant la qual es deixa clar que Govern podrà fer accions si té sospites d’algun pis que es trobi en aquesta situació. Així, s’indica que “el ministeri responsable de l’habitatge, si cal, de forma coordinada amb els serveis d’inspecció d’altres ministeris, duu a terme inspeccions periòdiques a fi de comprovar el consum energètic real dels immobles que sospita que romanen buits a fi d’evitar simulacions de residència”.
La llei també marcarà que si Govern ha de fer inversió a l’immoble per poder-lo adequar per posar a lloguer, aquest s’acabarà carregant al propietari, deduint-lo de les quotes que es percebin. Ara bé, abans caldrà fer un càlcul del cost que tindran i en cap cas aquest podrà excedir la quantitat que es percebran per dues anualitats de lloguer. En aquest cas o si el Govern entén que els diners no es poden amortitzar en tres anys, no es podrà fer aquestes obres i el pis retornaria de forma automàtica al propietari.
Comentaris (10)