Xifra rècord de candidats per representar els assalariats al consell d’administració de la CASS

Deu aspirants, si acaben sent validats per l’organisme, es jugaran dues places mentre que la dupla de la CEA (Zamora-Pallàs) és la única que s’ha presentat entre els patrons i Jacint Risco continuarà treballant pels interessos de pensionistes i jubilats

Una imatge de la façana de la CASS.
Una imatge de la façana de la CASS. Toni Solanelles

La Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) ha rebut fins a deu candidatures per representar els assalariats al consell d’administració, és una xifra que suposa tot un rècord històric. La multiplicitat de duples per a aquesta branca es contraposa amb la nul·la tria que tindran els patrons i els pensionistes i jubilats. La CASS analitzarà dilluns les llistes presentades per comprovar que totes elles -o no- compleixen els requisits.

Fa quatre anys, set candidatures es van jugar dues de les quatre places del consell d’administració de la parapública que passen per les urnes. I el 2014 inicialment es van presentar vuit parelles malgrat que tres no van poder concórrer finalment a l’elecció per incomplir alguns dels requisits sol·licitats. Per tant, qui ha hagi deu aspirants per a dues cadires és tot un rècord.

Jacqueline Caubet, Carla Guinot, Juli Fernàndez, Sergi Sánchez, Montserrat Martínez, Carolina Caubet i Louise Haciane són alguns dels candidats per la branca assalariada

Un dels candidats que s’ha formalitzat entre els assalariats és Juli Fernàndez, qui al seu dia ja va representar els assalariats al consell d’administració de la CASS sota l’empara dels Verds, formació política a la qual militava llavors. Jacqueline Caubet (amb Francisco Lizama de suplent) i Carla Guinot (amb Cristina Caminal) en nom de l’agrupació sindical o els funcionaris Sergi Sánchez i Montserrat Martínez són altres dels candidats. Igual com Carolina Caubet o Louise Haciane.

Per contra, els patrons només podran votar -o no- la candidatura de la CEA que representen Francesc Zamora i Francesc Pallàs i com a únic representant per als pensionistes i jubilats hi ha l’actual membre de la CASS per defensar els interessos d’aquests assegurats Jacint Risco. Zamora també forma part ja del consell d’administració. 

Com s’ha dit l’òrgan de direcció es reunirà el proper 16 de maig per verificar que les candidatures reuneixen els requisits previstos per la Llei de la Seguretat Social i es faran públiques totes les que siguin acceptades. Del 13 de juny al 21 de juny es podrà votar per dipòsit, i el 22 de juny serà el dia de les eleccions.

POSICIONAMENT CEA

La candidatura de la patronal, s'ha dit, està integrada per Francesc Zamora Puigcercós, com a titular, i Francesc Pallàs Viladomat, com a suplent. Zamora ja ha estat el representat dels empresaris i treballadors per compte propi durant els darrers quatre anys i ara espera poder tornar- hi per defensar els interessos del teixit productiu en un moment complex per a la seguretat social. “Els reptes als que la CASS haurà de fer front en els propers anys seran especialment intensos”, ha explicat Zamora, “a la ja tradicional demanda de ser molt curosos amb la despesa sanitària, d’aplicar mesures d’estalvi i control i d’apostar per l’eficiència, ara hem de fer front al futur del sistema públic de pensions”.

Francesc Pallàs i Francesc Zamora entrant en el moment d'entrar la candidatura.
Francesc Pallàs i Francesc Zamora entrant en el moment d'entrar la candidatura.

En aquest sentit, la CEA defensarà -tant a la Comissió Especial del Consell General com al Consell d’Administració de la CASS- una reforma que garanteixi la sostenibilitat del sistema a llarg termini, que contempli les tres branques necessàries -pensió pública, pla de pensió d’empresa i estalvi privat- i que s’apliqui de la manera menys lesiva possible per a l’economia productiva. “Totes les mesures que s’implementin han de tenir present que la sostenibilitat del model de seguretat social s’ha d’aconseguir tot preservant la competitivitat de les empreses”, ha explicat el candidat suplent, Francesc Pallàs.

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending