Calma tensa a Sant Vicenç d’Enclar

Tots els contagiats, inclosos els que van ser traslladats al Cedre, han passat una bona nit i, per ara, no s’han detectat nous casos de coronavirus ni entre els residents ni entre el personal

Accés a la clínica geriàtrica Sant Vicenç d'Enclar.
Accés a la clínica geriàtrica Sant Vicenç d'Enclar. Cristian Cortés

A la residència de Sant Vicenç d’Enclar s’hi viu una calma tensa. La mateixa tensió i neguit que hi ha entre els familiars dels residents, a l’expectativa de l’evolució del brot de coronavirus. Tots els contagiats, inclosos els que van ser traslladats al Cedre, han passat una bona nit i han rebut les atencions corresponents com qualsevol altra jornada. D’entrada no s’ha detectat, per ara, cap altre nou cas, ni entre els interns ni entre els professionals.

Com a mínim mentre duri el brot, es farà un seguiment encara més acurat de la situació dels usuaris i sanitaris per part del ministeri de Salut. De fet, aquest control major s’està fent des d’aquest dimecres, també perquè hi ha una part molt important de la plantilla del centre concertat que està de baixa per haver resultat positiva. Així, diversos professionals han de doblar torns tot esperant que el virus no s’estengui.

La situació entre els contagiats es manté estable, amb la immensa majoria dels infectats essent asimptomàtics i els que tenen algun símptoma, presentant-lo de forma molt lleu

El principal maldecap és que la Covid no s’estengui per la segona planta del centre, on hi ha els interns més fràgils i dependents. Alguns d’ells ni tan sols es mouen del llit, segons que han indicat fonts coneixedores del funcionament de l’equipament, que fins aquest dimarts havia estat el que menys impacte de la pandèmia havia patit. Els dos padrins que inicialment van ser traslladats a l’hospital, segons fonts del centre, també han estat ingressats ara al Cedre.

La situació entre els contagiats es manté estable, amb la immensa majoria dels infectats essent asimptomàtics i els que tenen algun símptoma, presentant-lo de forma molt lleu. No obstant, tant els responsables del centre com les autoritats sanitàries estan a sobre del cas perquè la situació podria revertir en qualsevol moment, donada la imprevisibilitat de la malaltia i la fragilitat dels pacients.

Una imatge de la clínica aquesta tarda de dimecres.

Relacionat

La residència Sant Vicenç d’Enclar es blinda per mirar que la Covid no arreli a la planta més fràgil

Sobre les causes del contagi massiu -més de la meitat dels interns, i més de la meitat dels professionals sanitaris-, no hi ha cap certesa. Però sembla clar que el virus ha entrat de l’exterior, ja sia via personal o a través de les visites de familiars que fins aquest dimecres es van dur a terme amb total normalitat a raó de dotze per dia, aproximadament (quatre durant la jornada matinal i quatre més per la tarda).

Les fonts consultades han assegurat que les mesures de seguretat s’han adoptat totes, però que és clar que tant el personal com els familiars han fet més vida social aquestes darreres setmanes, i per molt que s’hagin adoptat mesures individuals com les que ha pogut fer tota la població -és el cas de la realització dels autotests d’antígens-, alguna barrera no va acabar de funcionar. Els primers casos positius entre treballadors es van notificar dimarts i el gros de contagis van ser declarats aquest dimecres, especialment després que morís a l’hospital una interna arran d’una caiguda i les anàlisis prèvies a la defunció revelessin que estava contagiada.

Comentaris (4)

Trending