La residència Sant Vicenç d’Enclar es blinda per mirar que la Covid no arreli a la planta més fràgil

El centre sociosanitari concertat registra una trentena de residents positius -dels quals cinc han estat traslladats al Cedre i dos a l’hospital- a banda de tenir nou sanitaris contagiats

Una imatge de la clínica aquesta tarda de dimecres.
Una imatge de la clínica aquesta tarda de dimecres. Cristian Cortés

La residència Sant Vicenç d’Enclar, la que més al marge de la pandèmia havia quedat fins ara, ha convertit la primera planta del centre, d’urgència i per extrema necessitat, en una planta Covid. L’impacte del virus ha estat molt gran i es mira de blindar l’esmentada planta per mirar d’evitar que la malaltia s’estengui a la segona planta, on hi ha els interns més fràgils i molts d’ells amb un elevat grau de dependència. Que se sàpiga, almenys quatre residents a la segona planta també són positius i se’ls ha tret d’aquest espai per mirar de tallar contagis.

Oficialment, segons les dades del ministeri de Salut, són trenta un interns els infectats i nou sanitaris que també haurien donat positiu a la Covid. Dilluns va iniciar-se un nou cribratge programat de seguiment de la malaltia especialment entre els professionals que treballaven aquell dia. Aquest dimarts tres d’ells van saber que eren positius i immediatament van haver de deixar de treballar. Just ahir, es cribraven els usuaris i la resta de professionals del centre sociosanitari.

Aquest dimarts tres sanitaris van saber que eren positius alhora que es feien proves a la resta de professionals i tots els interns, el fet que a l’hospital es confirmés el contagi d’una dona de 89 que va acabar morint arran d’una caiguda va fer disparar totes les alarmes

Segons que ha pogut saber l’Altaveu, durant la jornada d’ahir, una de les internes, una dona de 89 anys prou autònoma, va patir una caiguda tan fatal que hores després li va acabar causant la mort. En haver de ser traslladada a l’hospital, se li van fer les proves pertinents, inclosa l’analítica sobre el coronavirus. Com que en aquest cas els resultats s’obtenen molt més ràpidament que en els cribratges ordinaris, en poca estona es va saber que aquella interna que malauradament acabaria finant, era positiva. Per tant, va morir amb Covid i probablement serà registrada com la difunta número 85 de la pandèmia, encara que aquesta xifra no s’ha oficialitzat.

Que es confirmés aquell positiu ahir mateix i que ja s’haguessin detectat tres professionals contagiats va fer témer el pitjor. Però ni de bon tros s’esperava l’impacte del virus a la residència atès que, segons les fonts consultades, no hi havia cap intern que presentés cap símptoma que preocupés. No obstant, els pitjors temors s’han confirmat durant el dia d’avui. Sis sanitaris més han estat donats com a positius i també han hagut de causar baixa i hi ha hagut una trentena d’interns que també haurien estat confirmats com a contagiats.

El volum d’infectats significa que més de la meitat del total de residents al centre de titularitat privada però amb conveni amb la CASS estan malalts alhora que nou professionals de la vintena que el centre té en primera línia haurien hagut de posar-se de baixa en estar també contagiats. Òbviament, almenys fins ara, la majoria de contagiats, segons les fonts, eren asimptomàtics. Però en molts casos es tracta de persones molt fràgils i el seu estat de salut preocupa. Seria extremadament molt pitjor que s’acabi colant el virus, del tot, a la segona planta, on per ara hi ha hagut poques infeccions i s’han extret ràpidament d’aquell espai.

S'han traslladat cinc pacients cap al Cedre per alliberar espai a Sant Vicenç d'Enclar; dos més han estat enviats a l'hospital.
S'han traslladat cinc pacients cap al Cedre per alliberar espai a Sant Vicenç d'Enclar; dos més han estat enviats a l'hospital. Cristian Cortés

Fins ara, la residència, al carrer de les Escoles de Santa Coloma, s’havia preservat extremadament bé del virus. Només s’havia registrat un positiu setmanes enrere en una interna molt gran, sense que la malaltia es propagués més enllà. Com s’ha dit, a hores d’ara la majoria dels residents no presenten símptomes de la malaltia rellevants. En tot cas, en coordinació amb Afers Socials, els metges de Sant Vicenç d’Enclar i els geriatres del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), que s’han desplaçat a les instal·lacions, van valorant in situ l’estat de les persones infectades.

La immensa majoria dels interns contagiats són asimptomàtics, només n’hi ha algun amb algun símptoma lleu, com ara una mica de saturació o febrícula; tampoc els sanitaris tenen símptomes plausibles de la malaltia

Atenent a criteris clínics, s’han traslladat a cinc dels residents afectats amb una situació delicada a l’àrea especial Covid-19 habilitada a la cinquena planta del sociosanitari del Cedre. Precisament, el seguiment mèdic constant que s’està duent a terme també té l’objectiu d’efectuar nous trasllats, si fos necessari, segons que ha especificat el Govern en un comunicat. Altres fonts no oficials però relacionades amb el centre han explicat que també s’haurien derivat dos dels interns cap al centre hospitalari, en presentar quadres de febre encara que hores d’ara no especialment rellevants.

Les fonts oficioses consultades han explicat que s’han traslladat al Cedre cinc dels pacients per poder alliberar espai a Sant Vicenç d’Enclar i, també, per reduir feina als professionals d’aquest centre vist l’alt nombre de baixes en proporció al total de la plantilla que hi ha hagut pel Covid. Les autoritats sanitàries han tornat a recordar que l’àrea Covid-19 del Cedre i la resta dels equipaments del mateix centre sociosanitari funcionen com dos espais independents, amb circuits d’entrada i sortida separats i personal diferenciat.

Els residents de Sant Vicenç d’Enclar que han resultat positius romandran aïllats de la resta d’usuaris fins a la seva recuperació. Mentre a la segona planta, per la fragilitat dels usuaris, la vigilància sempre ha sigut ‘dura’ i estricta, a la primera planta, dins d’unes mesures de vigilància i seguretat molt elevades hi havia una mica més de marge de maniobra. També els interns tenen un major grau d’autonomia. Fins ara s’havien mantingut les visites dels familiars, a raó d’una dotzena diària. Evidentment, aquestes visites han quedat suspeses des del moment que s’ha sabut de l’existència del preocupant brot. Els professionals afectats també estan aïllats i en seguiment mèdic. Durant els pròxims dies s’efectuaran cribratges de manera periòdica tant als residents com als professionals de la clínica geriàtrica. L’objectiu és detectar si hi ha alguna persona que, a hores d’ara, estigui en procés d’incubació del virus.



Vacunació com a molt tard dilluns segons la previsió inicial

Com a mínim els professionals del centre sociosanitari privat convencionat ja havien firmat el consentiment informat corresponent per tal de rebre les vacunes contra la Covid. Segons les previsions que se’ls havien indicat, segons que han explicat fonts properes a la residència geriàtrica Sant Vicenç d’Enclar, se’ls administraria el vaccí com a molt tard dilluns. I serien integrants del ministeri de Salut els encarregats de dur a terme el subministrament de les dosis corresponents. Fins ara, totes les proves que s’havien hagut d’anar fent les duien a terme, habitualment, el propi personal sanitari del centre.



 

Comentaris (12)

Trending