La dificultat d’accedir a un habitatge preocupa un de cada dos ciutadans

L’Observatori del segon semestre revela que la inquietud per aquesta problemàtica s’ha disparat els darrers mesos i que també creixen les queixes pels salaris baixos, malgrat la sensació que la situació econòmica millora

Un cartell on s'anuncien pisos en lloguer.
Un cartell on s'anuncien pisos en lloguer. Altaveu

Gairebé una de cada dues persones pateix per les dificutlats per accedir a un habitatge. Així ho revela la nova edició de l’Observatori presentada per Andorra Recerca i Innovació (ARI). De fet, el percentatge de persones que han citat aquest com un dels principals problemes actuals s’ha disparat en comparació al darrer estudi, publicat al juny. També s’incrementa de forma notable la inquietud pels salaris baixos. Altres aspectes citats pels sondejats són el trànsit o el transport públic. El treball també revela la percepció, almenys per una part important de la població, que la situació econòmica està millorant.

Els resultats de l’enquesta, impulsada entre 750 persones durant el mes d’octubre, són contundents. L’accés a un pis digne s’ha convertit en el gran problema per a una gran majoria d’andorrans. El 47% dels interrogats el citen en ser demanats per les principals preocupacions.

Es tracta d’un increment de 14 punts amb comparació al darrer Observatori. Llavors ja era una de les grans inquietuds, però només pel 33% de la població enquestada. A banda, un de cada cinc enquestats admet que és un problema que pateix personalment. El 19% ho afirma i aquest percentatge és encara superior en la franja de joves entre 18 i 24 anys.

WhatsApp Image 2021 12 21 at 12.38.36
Principals problemes del país.

Per a Joan Micó, màxim responsable del grup de recerca sociològica de l’ARI, aquest increment no es deu a cap gran canvi en l’àmbit de l’habitatge. “Estem en un escenari similar al d’ara fa uns mesos”, ha recordat. Tot i això, apunta que “hi ha el fet que la crisi del coronavirus va provocar un canvi de prioritats” i, ara, “segons la situació s’ha anat normalitzant [tenint en compte que l’enquesta es va fer a l’octubre, amb una situació sanitària molt millor que l’actual] els problemes d’abans, que continuen existint, es noten més”.  

Pel que fa a altres preocupacions, en segon lloc se cita els salaris baixos (23%), seguit del trànsit (22%). Altres problemes apuntats en menor proporció són les infraestructures i equipaments (15%), les pensions baixes (14%) o la dificultat per aparcar (12%). Si se sumen aquelles problemàtiques vinculades a la “carestia de la vida”, el total de persones que les citen suposa el 55% dels enquestats, dada notablement superior a la de l’anterior Observatori.

El sondeig també ha dedicat una sèrie de preguntes per copsar com percep la població la situació econòmica. I el que queda clar és que la reactivació del turisme ha ajudat a millorar les sensacions que amb relació a la situació econòmica del país. Així, un 35% dels ciutadans que han participat en l’Observatori asseguren veure com bona o molt bona, el que representa 12 punts més que en el darrer treball. En canvi, baixa del 30% al 16% els qui la veuen dolenta o molt dolenta, especialment entre persones aturades o amb feines de baixa qualificació.

WhatsApp Image 2021 12 21 at 12.40.03(1)
Percepció de la situació econòmica.

On no hi ha grans cavis és en la percepció de la situació econòmica pròpia: el 46,2% la valoren positivament mentre que l’11,9%, en negatiu. Un 61,9% dels entrevistats considera que no ha variat arran de la pandèmia. Això sí, un 36% assegura tenir dificultats per arribar a fi de mes, dada que s’ha incrementat en comparació a la registrada abans de l’esclat de la crisi sanitària.

Comentaris (10)

Trending