L’Associació de Dones afirma que la despenalització de l’avortament “s’ha de fer ja”

Mònica Codina confia que el canvi en el codi penal arribi aquest any, recorda que fa més de 20 anys que es lluita i que l’objectiu final “és la legalització”

La presidenta de l'ADA, Mònica Codina
La presidenta de l'ADA, Mònica Codina

La presidenta de l’Associació de Dones d’Andorra, Mònica Codina, considera que la despenalització de l’avortament “s’ha de fer ja” i es mostra confiada que el canvi en el codi penal arribi aquest any. Amb tot, no amaga que l’objectiu final “és la legalització”, per molt que apliquin “un sentit de prudència” per la incidència que pot tenir la qüestió en el model institucional.

Les conclusions de l’informe del Comitè de Drets dels Infants de l’ONU, que torna a posar el focus en la necessitat de despenalitzar l’avortament i garantir que les adolescents puguin practicar-lo al país no ha agafat per sorpresa les associacions feministes del país. “Són les mateixes de cada any i ens tornen a tocar la cresta”, lamenta Codina, que afegeix que des de l’organisme “no s’entén que per motius religiosos es vulnerin els drets de les dones”. Una valoració similar a la de la presidenta d’Acció Feminista, Laia Ferré, que en demanar-li reaccions a l’informe es remet al comunicat del dia anterior i assenyala que les conclusions de l’ONU “són tan clares com les nostres”.

Codina, de fet, recorda que és una qüestió que “es parla des de fa molts anys, potser fa més de 20 anys que lluitem” i que per tant, “cal evolucionar perquè potser les nostres filles i netes no tindran la mateixa paciència que nosaltres”, tot i considerar que el fet que encara no s’hagi assolit la despenalització “és de jutjat de guàrdia”.

L'informe és del Comitè dels Drets de la Infància de les Nacions Unides.

Relacionat

L’ONU exigeix a Andorra que les adolescents puguin avortar i seguir les cures necessàries al país

Des de l’ADA, assegura, es defensa “un avortament lliure, segur i gratuït, com les altres associacions”, però reconeix que “nosaltres tenim un sentit de prudència” a l’hora de parlar-ne perquè són conscients que el model institucional impedeix la rapidesa. Però insisteix: “ja fa molts anys que se’n parla” i al final “és qüestió de voluntat política, que fins ara a vegades ha semblat que no hi era”.

Mònica Codina explica que a l’ADA “som conscients de la problemàtica perquè rebem dones que s’hi troben”, per tant, “sabem què està passant”, així que des del seu punt de vista “toca avançar”, per la qual cosa felicita a Concòrdia per haver posat sobre la taula una iniciativa parlamentària per despenalitzar la interrupció voluntària de l’embaràs.

D’altra banda, la ministra d’Afers Socials i Funció Pública, Trini Marín, s’ha referit també aquest divendres a l’informe de l’ONU, però no s’ha desviat del discurs oficial. “Tal com s’ha dit i com portàvem al programa electoral, treballarem amb les institucions de forma discreta. Sempre hem de tenir en compte l’encaix institucional”, ha remarcat, insistint que “s’ha de deixar fer el treball a aquesta comissió, com s’ha dit fins ara”. Pel que fa als altres punts de l’informe que també reclamen millores, com per exemple en l’atenció a la salut mental dels infants i joves ha explicat que “hem de començar a treballar de forma conjunta i transversal des de tot el Govern”.

Comentaris (16)

Trending