Aposta per un transport públic gratuït per a una majoria de la població

El programa Horitzó 2023 preveu importants accions en l’àmbit social, laboral i sanitari, entre les quals es confirma la creació d’un Laboratori Nacional d’Epidemiologia

Espot, Riba i Marquina han participat en la presentació d'Horitzó 2023.
Espot, Riba i Marquina han participat en la presentació d'Horitzó 2023. SFGA/J.A.VILADOT

El Govern considera imprescindible, en el marc d’una aposta clara i decidida per la mobilitat sostenible, potenciar l’ús del transport públic. I s’entén que, per fer-ho, caldrà que sigui gratuït, o com a mínim altament subvencionat, per a bona part de la població. Així queda exposat en el programa Horitzó 2023 (H23), juntament amb altres mesures destinades a potenciar el benestar de la ciutadania, tant en l’àmbit sanitari, amb molts esforços en la lluita contra el coronavirus, incloent-hi la creació d’un laboratori nacional d’epidemiologia; social i laboral.

Un dels tres pilars bàsics del programa de Govern reformulat per adaptar-se a les conseqüències de la crisi sanitària és el del benestar i la cohesió social. I això implica actuacions en molts àmbits. Entre ells, una aposta per la mobilitat sostenible que requerirà reduir de forma ostensible les tarifes del transport públic i, per a molts ciutadans, fins i tot la gratuïtat.

En l’àmbit de la salut, es vol avançar cap a un model predictiu, preventiu i personalitzat

Un primer pas, ha explicat el secretari d’Estat d’Afers Europeus, serà centrar-se en els joves, concretament es aquells menors d’edat que encara no es beneficien dels carnets escolars altament subvencionats. Aquest col·lectiu es xifra en uns 2.000 adolescents i seria l’inici d’un camí que “pas a pas ens ha de portar cap a un transport públic gratuït per a la majoria de la ciutadania”.

Horitzó 2023 també vol actuar de forma directa sobre el sistema sanitari, intervenció més necessària que mai després de la crisi del coronavirus. Un punt clau serà la creació d’un Laboratori Nacional d’Epidemiologia proper als actuals serveis de l’hospital, on també caldrà construir una àrea de cirurgia major ambulatòria que pugui esdevenir, si val, una unitat de cures intensives. Es tracta d’actuacions a curt termini, que s’haurien d’engegar ja aquest mateix any i completar al llarg del primer semestre del 2021.

En aquest àmbit també es vol avançar en el pacte  d’estat amb totes les forces polítiques per la reforma del sistema i redactar, en pocs mesos, el pla nacional de contingència en situació de crisi sanitària. La voluntat és avançar cap a un model “predictiu, preventiu i personalitzat”.

En l’àmbit social, es referma la voluntat d’assolir l’any 2023 un salari mínim que compleixi els estàndards de la Carta Europea. És a dir, que sigui el 60% del sou mitjà. També s’aposta per incrementar progressivament les pensions, un 3,4% anuals. Sobre el sistema de jubilació, es deixa clar la necessitat de cercar i assolir un pacte d’Estat per tirar endavant les reformes que garanteixin la seva sostenibilitat.

Els propers mesos es vol impulsar programes per fomentar l’ocupació en el sector privat, sense descartar l’aplicació de deduccions fiscals

Altres polítiques socials incloses en l’Horitzó 2023 són el desenvolupament del programa d’acompanyament a la gent gran així com de programes d’atenció a la infància, l’adolescència i la joventut en situacions de risc, l’impuls de fórmules que dotin de més autonomia les persones amb discapacitat o el manteniment de propostes en l’àmbit de l’habitatge com el fons públicoprivat o l’Institut Nacional que ajudin a la construcció de pisos als quals es pugui tenir accés a un preu assequible.

Una altra de les iniciatives de l’H23 vol afrontar l’increment d’aturats provocats per la crisi de la Covid-19. Algunes actuacions ja s’han encetat, com ara el programa de foment de l’ocupació dins del sector públic, però es volen ampliar al sector privat, ja al llarg del segon semestre d’aquest any. Així, es preveu, entre altres mesures, la possibilitat de revisar els criteris de deduccions fiscals vinculats a la creació de nous llocs de treball així com introduir clàusules socials en els concursos per a obres públiques o serveis que premiïn les empreses que aposten per donar feina a col·lectius en risc d’exclusió.

Turistes en una oficina d'informació.

Relacionat

El Govern vol la taxa turística el 2022 i una per les emissions de diòxid de carboni l’any vinent

Xavier Espot, durant la presentació d'Horitzó 2023.

Relacionat

Horitzó 2023 amb multifuncional i sala d’exposicions però sense vial a Sant Julià i a la Massana

Comentaris (4)

Trending