El Govern vol la taxa turística el 2022 i una per les emissions de diòxid de carboni l’any vinent

Espot assegura que la figura serà finalista, consensuada amb els privats i servirà per fer accions per impulsar el sector, com ara campanyes per atreure visitants

Turistes en una oficina d'informació.
Turistes en una oficina d'informació. Comú d'Andorra la Vella/ Tony Lara

El Govern té decidit implantar una taxa turística que permeti recaptar diners que es dediquin exclusivament a la promoció del sector. Es tracta d’una de les mesures incloses en el programa Horitzó 2023 i es vol acabar de tancar el model de forma consensuada amb els empresaris. El calendari marcat estableix que s’aplicaria a partir del 2022. També es preveu la creació d’una taxa sobre les emissions de diòxid de carboni, ja de cara a l’any vinent.

El nou programa de Govern, readaptat a les conseqüències de la crisi sanitària provocada pel coronavirus no preveu tocar els impostos tradicionals, però sí que posa sobre la taula la creació de determinades taxes finalistes. És a dir, figures que permetin recaptar diners però amb el compromís de destinar-los a un àmbit concret. És el cas de la turística.

Espot garanteix que els diners recaptats aniran directament al sector i “no a pagar despeses de personal o socials”

Que hi haurà taxa està clar. El model és el que s’haurà d’acabar de definir, en consens amb els diferents operadors econòmics. El cap de Govern, Xavier Espot, ha apuntat, però, que el que s’acabi fent no diferirà gaire del que ja és una realitat als països de l’entorn. “Són receptes adoptades ja per moltes ciutats i països i no té sentit que ho fem quan fan falta ingressos i volem fer despesa per potenciar el turisme de proximitat”, ha manifestat el màxim responsable de l’executiu, que considera que la mesura “a poc a poc es va entenent”, tot i que encara “caldrà fer tasca de conscienciació”. El que ha refermat és que la recaptació “revertirà directament en el sector, no a pagar despeses de personal o social”.

El programa presentat aquest dilluns estableix la voluntat negre sobre blanc de definir el model de la taxa i aplicar-la aquesta legislatura. Més concretament, la planificació fixa la seva implementació pel primer semestre del 2022.

El sector turístic és, de fet, un en els quals, lògicament, Govern vol dedicar molts esforços en el marc del programa Horitzó 2023. De fet, una de les vint iniciatives en què es desgrana el pla preveu diferents accions en aquest àmbit, començant per la potenciació ja aquest any de campanyes per buscar visitants de proximitat, tot destacant “l’oferta de muntanya, cultura, esports, seguretat, salut i qualitat”. En aquest marc, per exemple, és on s’ha d’entendre l’aposta decidida per dues infraestructures com el recinte multifuncional o una nova sala d’exposicions.

També es preveuen altres accions, com ara posar en valor la xarxa de refugis de muntanya o el patrimoni gastronòmic, agrícola i artesà del país, potenciar la celebració de proves esportives internacionals, esdeveniments culturals o trobades professionals. La voluntat és, a més, treballar conjuntament amb les empreses per millorar la qualitat i competitivitat.

Es vol crear un parc tecnològic on es puguin instal·lar empreses d’alt valor afegit centrades en els àmbits de la salut, digital o la biotecnologia

Aquesta potenciació del turisme, i d’altres sectors tradicionals, anirà en paral·lel al treball per crear-ne de nous, que aportin valor afegit. Entre ells, aquells basats en l’economia circular. També s’apostarà de forma decidida per la creació d’una zona franca que afavoreixi nous models de negoci. En el pla s’inclou, a més, la necessària simplificació administrativa o el desenvolupament d’un parc tecnològic (previsió per al 2022) per a empreses dels àmbits digitals, sanitari o de biotecnologia.

Uns nous sectors que també hauran de tenir en compte la necessitat de sostenibilitat ambiental. En aquest marc, es vol impulsar “una fiscalitat verda” que serveixi per dotar el fons previst a la Llei de Transició Energètica i de lluita contra el Canvi Climàtic (Litec). A banda de convertir una part de l’impost especial ja existent sobre els carburants en finalista, es crearà, ja de cara a l’any vinent, una taxa que gravi les emissions de diòxid de carboni. El Govern tampoc oblida, al contrari, de fet vol potenciar encara més, programes per a la millora de l’eficiència energètica d’edificis (Renova) o d’automòbils (Engega).

Xavier Espot, durant la presentació d'Horitzó 2023.

Relacionat

Horitzó 2023 amb multifuncional i sala d’exposicions però sense vial a Sant Julià i a la Massana

Comentaris (5)

Trending