Andorra promou al Consell d’Europa un clam en favor de protegir els infants desplaçats d'Ucraïna

La declaració instada també per Bèlgica, San Marino, Luxemburg, Eslovènia i Mònaco remarca que més de la meitat de les persones que han hagut de deixar el territori ucraïnès són menors

Un moment de la sessió.
Un moment de la sessió. CONSELL D'EUROPA

“Hi ha una necessitat urgent de prendre mesures per oferir protecció a tots els nens, tant si encara es troben a la zona de guerra immediata, si són desplaçats interns, fugint o busquen refugi i refugi als països veïns o d'altres països. Cal garantir la seva seguretat, pau i protecció immediates. Els nens s'han de registrar sistemàticament, s'han d'establir mecanismes de tutela sòlids i s'ha de proporcionar als nens l'accés a l'educació, l'atenció sanitària, l'atenció familiar i el suport psicològic.”

Aquest és un passatge de la declaració que Andorra ha promogut aquest dijous, a través de la ministra d’Afers Socials, Igualtat i Joventut, Judith Pallarés, davant el Consell d’Europa, en defensa dels infants que s’estan veient afectats sobre manera a causa de la guerra a Ucraïna. La meitat dels desplaçats arran del conflicte bèl·lic instat per Rússia, recorda la declaració, són menors. Bèlgica, Luxemburg, Mònaco, San Marino i Eslovènia són, amb el Principat, els promotors del clam a favor de protegir els infants desplaçats.

“Els nens han estat atacats específicament a casa seva, escoles, llars d'infants, hospitals, orfenats i institucions d'atenció. Els nens han estat assassinats i mutilats, centenars de ferits i milions obligats a fugir de casa seva. Els nens i les seves famílies es queden sense accés o sense accés a habitatge, menjar, aigua, calefacció, atenció física i mental bàsica”, manté la declaració, que hi afegeix que “les rutes d'evacuació no són segures i s'estan apuntant a propòsit. Els nens estan exposats al risc de ser assassinats, ferits, traficats, segrestats, explotats i abusats sexualment. Necessiten protecció i refugi immediats. Ens preocupa especialment el destí de més de 100.000 orfes, inclosos molts nens amb discapacitat”.

La declaració fa una crida a combatre el tràfic d’éssers humans, en tots els casos i sentits, però més encara davant persones extremadament vulnerables i desvalgudes, i celebra l’estratègia de tots els països del Consell d’Europa de voler trobar camins per a la protecció dels infants, tot reconeixent que el continent europeu no és sempre un indret segur per als infants. La conferència d’alt nivell en relació als drets i la protecció dels infants derivats de l’atac bèl·lic de Rússia contra Ucraïna s’ha desenvolupat aquest dijous a Roma.

Comentaris

Trending