Els ajuts de Càritas tornen a les xifres prepandèmia però cal més suport sanitari i psicològic

L’ONG lligada a l’Església destina més de mig milió d’euros als diferents programes d’acció social i atén 1.300 persones, un 15% menys que el 2021, amb un esforç especial derivada de la crisi d’Ucraïna

Amadeu Rocamora i Txiqui Bruna durant la compareixença.
Amadeu Rocamora i Txiqui Bruna durant la compareixença. Toni Solanelles

El suport social que atorga Càritas a través dels seus diferents programes se situa ara al mateix nivell que el que oferia abans de la pandèmia. Durant la crisi sanitària, evidentment, les necessitats es van disparar. L’ONG lligada a l’Església va destinar més de mig milió d’euros durant el 2022 a les seves actuacions socials i va atendre 1.301 persones, que són 238 persones menys que al 2021. L’últim any ha estat “de retorn a la normalitat”, segons el president de Càritas, Amadeu Rocamora. Això sí, s’han detectat més necessitats relacionades amb aspectes mèdics i psicològics.

Durant el 2022 hi ha hagut dos elements essencials. D’una banda, ha augmentat el suport psicològic a través d’un programa especial que fa un any que l’entitat va posar en marxa, i que té a veure amb molta part amb seqüeles de la pandèmia. D’altra banda, una part de l’atenció especial es va posar l’any passat en les necessitats derivades de la guerra a Ucraïna. En aquest sentit es va fer una aportació de 75.000 euros a través de les homòlogues de Càritas països com Polònia, Romania, Moldàvia, Hongria o Eslovàquia.

Captura de pantalla 2023 06 19 a las 16.02.03

El catàleg d’accions de Càritas és molt ampli. L’acció més important és la relativa a l’atenció primària. El que garanteix les necessitats bàsiques. El programa que més ha crescut el darrer any és el denominat Suport, que se centra a facilitar suport psicològic. Es va posar en marxa el 2020 arran de les necessitats detectades per la pandèmia. I les accions que s’han anat fent no han parat de créixer. El rober, el banc d’aliments o contribuir a abonar despeses de l’atenció sanitària ara que els actes mèdics, després de l’atur pandèmic, han retornar a la normalitat en moltes famílies també són accions socials molt destacades.

Imatge d'una habitació d'una de les pensions que ha tancat.

Relacionat

El tancament de pensions aguditza la problemàtica de l’habitatge en situacions vulnerables

En total, durant l’any 2022 l’entitat va destinar 504.075,68 euros als diferents programes d’acció social que té en marxa amb la voluntat d’atendre, acompanyar i donar suport a les persones vulnerables. Entre els programes socials més destacats: el d’atenció primària amb 119.545,02 euros i el banc d’aliments amb 61.667,54 euros són els que concentren bona part de les ajudes realitzades.

ATENCIÓ PRIMÀRIA

El programa d’atenció primària té per objectiu atendre a totes aquelles persones que necessiten ajuda per cobrir les seves necessitats bàsiques, ja sigui d’alimentació, habitatge, salut o altres. Es tracta del programa més important de Càritas Andorrana i durant el 2022 es van atendre 323 famílies, que sumaven 643 persones en total. Comparat amb l’any anterior, s’han atès a menys famílies però s’ha arribat a més beneficiaris ja que es tracta de famílies extenses. Del total de famílies ateses, el membre principal que sol·licita ajuda són un 67% dones i un 33% són homes. Rocamora i sobretot Bruna han destacat que el 44% de les persones ateses viuen soles. “És una xifra que em preocupa molt”, ha destacat la coordinadora, que ha incidit que viure sols en la majoria de casos suposa no tenir cap mena de xarxa social.

Captura de pantalla 2023 06 19 a las 16.02.10

Per nacionalitats, un 20% de les famílies ateses són espanyoles, un 19% andorranes, un 16% portugueses, un 16% ucraïneses, un 15% sud- americanes i la resta, són d’altres nacionalitats. Del total de famílies ateses, un 60% van rebre ajuda per primera vegada. D’entre aquestes famílies es van manifestar un total de 1.074 problemàtiques, unes xifres similars a l’any anterior. En concret, un 27% eren problemes econòmics, un 26% eren demandes d’informació i orientació, un 17% temes sanitaris, un 12% sobre qüestions laborals, un 8% sobre habitatge i la resta eren altres problemàtiques.

SUPORT PSICOLÒGIC

Un dels programes que proporcionalment més ha crescut és el Suport. Pretén potenciar i millorar la qualitat de vida de les persones vulnerables tot donant una resposta global a través del suport social, psicològic i jurídic. L’any 2022 es van atendre 49 persones, un 63% més que l’any anterior. En total, es van realitzar 268 visites, la majoria van ser presencials i un 18% de forma remota, ja sigui per telèfon o per correu electrònic. “És una via més d’entrada”, ha remarcat Txiqui Bruna, que ha reconegut, però, que es pensava que per aquesta via hi hauria més demanda. Especialment perquè a causa de la pandèmia moltes persones van patir situacions de fragilitat i la seva salut mental es va veure afectada.

El programa d’atenció psicològica, molt lligada als efectes de la Covid, ha passat de 22 usuaris el 2020 a 49 aquest darrer 2022, passant per 30 l’any anterior

Del total d’intervencions, un 52% es van centrar en acompanyar, escoltar i orientar de forma personal; un 18% corresponen a oferir pautes educatives a fills, casos de maltractaments, dol i addiccions; un 11% suport en casos de malaltia; un 11% acompanyament per aïllament i desarrelament i un 8% per depressions.

També l’acompanyament és molt important en altres qüestions sanitàries. Com el fet de contribuir a que aquelles persones que no poden puguin tenir la cobertura mèdica adequada. Rocamora i Bruna han explicat que molt sovint es tracta de fer gestions perquè els usuaris puguin tenir la cobertura adient de la CASS o avançar uns diners que en rebre els ajuts de l’administració posteriorment es retornen.

La coordinadora de Càritas també ha destacat que a nivell de prestacions sanitàries un dels ajuts que fan molt té a veure amb l’odontologia, que “moltes famílies o persones deixen en darrer lloc” i quan realment s’ha d’afrontar la situació la problemàtica dental que hi hagi s’ha agreujat de forma molt important.

ROBER I BANC D’ALIMENTS

Un altre dels programes amb més usuaris és el rober. Aquest programa es dedica a recollir, classificar i distribuir roba d’home, dona i infant a més d’altres productes tèxtils com ara tovalloles, llençols o sabates. Durant el 2022 es van recollir 74 tones de tèxtil a Andorra. La majoria, un 58%, va ser exportat per ser reutilitzat a altres països. Un 28% del total de roba recollida es va destinar a la reutilització a través de les botigues de segona mà que té Càritas Andorrana (una, al carrer Alzinaret i l’altra, a la Borda Nova a Andorra la Vella) i el 14% restant, van ser residus. Un total de 216 persones es van beneficiar d’aquest projecte i cal destacar que la botiga “De mà en mà” va rebre més de 3.500 visites durant el 2022.

Captura de pantalla 2023 06 19 a las 16.19.10

Quant al banc d’aliments, s’aprofiten els excedents alimentaris que estan en òptimes condicions de consum i així, fomentar també el reaprofitament i promoure la lluita contra el malbaratament alimentari. Durant el 2022 es van recollir gairebé 21 tones d’aliments i productes de primera necessitat, higiene i neteja gràcies a les accions realitzades des de la campanya de sensibilització per reduir el malbaratament alimentari a favor del banc d’aliments.

Un 3% d’aquesta quantitat eren excedents de centres comercials i la resta, provenen de donacions, recollides a les escoles i compres realitzades per l’entitat. Al llarg del 2022 es va registrar una davallada d’usuaris i també de material recollit ja que existeixen altres serveis similars al país gestionats per diverses entitats i això fa que es diversifiquin tant els usuaris com les aportacions realitzades.

Comentaris (2)

Trending