Afers Socials té una base de dades per controlar tots els padrins majors de 70 anys que viuen sols

La ministra Trini Marín defensa davant el Consell General que el sistema de serveis socials i sociosanitaris “és eficaç” i “respon a totes les demandes”, segons l’auditoria del seu funcionament entre 2017 i 2021

La ministra d'Afers Socials, Trini Marín, i la secretària d'Estat, Esther Cervós, amb la consellera Noemí Amador abans de la compareixença.
La ministra d'Afers Socials, Trini Marín, i la secretària d'Estat, Esther Cervós, amb la consellera Noemí Amador abans de la compareixença. G. P.

Afers socials ha pogut elaborar una base de dades que recull informació de la situació de la gran majoria de padrins que viuen sols i les necessitats que poden tenir. De fet, la franja de més de 80 anys estaria totalment controlada i la inferior -entre 70 i 80- també estaria pràcticament completada. Així ho ha explicat la ministra Trini Marín durant la seva compareixença al Consell General, durant la qual ha presentat l’auditoria dels serveis socials i sociosanitaris en el període 2017-21. Així, ha afirmat que l’estudi permet dir que el sistema “és eficaç i respon a la totalitat de les demandes”.

Marín, per tant, ha aprofitat la seva presència davant la comissió d’Afers Socials del parlament per defensa la tasca que fa el departament. En aquest cas, avalada pel treball fet per l’empresa especialitzada Antares. En aquest sentit, també ha tret pit de l’increment del pressupost del departament, que va passar de 13,9 milions el 2017 a 21,6 el 2021.

La ministra ha volgut destacar que, com queda reflectit a l’auditoria, “totes les persones que es trobin en una situació d’urgència a Andorra amb independència de la seva situació administrativa poden accedir a les prestacions d’urgència regulades a la llei en aplicació de la Declaració de Drets Humans”. Així doncs, “ningú queda enrere”. A banda, l’estudi també que “el nombre de persones ateses indica que el sistema de serveis socials i sociosanitaris respon amb eficàcia a la demanda”, admeten, però, que “falten mecanismes d’indicadors de cobertura per confirmar-ho”. També caldria millor en els sistemes d’avaluació de la qualitat d’aquesta atenció.

Durant la trobada amb els consellers generals, Marín ha volgut explicar un dels resultats de la feina feta, en part gràcies al control que del col·lectiu es va fer durant els pitjors estadis de la pandèmia. Així, Afers Socials té una mena de base de dades amb la informació de totes les persones majors de 80 anys. “Se sap on viuen i les necessitats que tenen en cada moment”, ha apuntat. A banda, ha posat en relleu que això es pot traslladar als comuns per fer un millor seguiment. I s’està avançant per ampliar la franja d’edat. De fet, ja estarien controlats també bona part dels padrins entre els 70 i els 80 anys.

Marín ha explicat que, ara mateix, la base inclou dades de gairebé 4.000 persones. També ha deixat clar que “ha de ser dinàmica i s’anirà actualitzant a cada moment”. A la vegada, es compartirà amb els comuns, part important en la seva elaboració, per poder fer un ús compartit i que permeti un millor seguiment dels padrins.

Paral·lelament, també s’ultimen els detalls d’un altre projecte clau en aquest àmbit: la història social compartida (HSC). Es tracta d’una eina que ha de permetre recollir la informació sobre aquelles persones que fan ús dels serveis socials i sociosanitaris. “Estem fent la implementació i ens ajudarà a complementar tota la nostra tasca”, ha comentat Marín.

Pel que fa a l’auditoria, malgrat un balanç en línies generals positiu, Marín sí que ha acceptat que s’apunten diferents àrees on es poden millorar. És el cas de la necessitat de disposar de fórmules per avaluar la satisfacció dels usuaris dels diferents serveis o d’implementar “un sistema de mesura sistemàtica i informatitzada dels temps de resposta a les demandes”.

Comentaris (5)

Trending