Acord per una comissió d’enquesta sobre les pensions de la CASS que podrà avaluar “responsabilitats”

El text final, votat per unanimitat, atorga majoria de consellers i vot ponderat a Demòcrates, però l’òrgan serà presidit per un parlamentari del PS i s’estableix una fórmula que evitarà que es puguin vetar compareixences

Jordi Jordana, intervenint des del seu escó.
Jordi Jordana, intervenint des del seu escó. CONSELL GENERAL

Sobre la botzina però a temps. Els grups parlamentaris han arribat a un consens per crear la comissió d’enquesta que analitzarà l’afer de les pensions d’invalidesa de la CASS. L’òrgan ha votat de forma unànime la proposta de Concòrdia, PS i Liberals, afegint, però, esmenes de Demòcrates. Així, la composició serà proporcional a la distribució de forces de la cambra i els acords s’han d’adoptar per majoria, amb una excepció que evitarà que es puguin vetar compareixences. Els ‘taronja’ admeten que, si escau, també es buscaran possibles responsabilitats per si cal comunicar-les a la fiscalia.

Les converses dels darrers dies han permès arribar aquest acord que, en certa forma, evita la sensació que la majoria acabi imposant una comissió amb un format a mida. Així doncs, finalment s’ha pogut votar la proposta inicial, afegint les transaccions de les esmenes que havia presentat Demòcrates, mentre que el text ‘taronja’ i de Ciutadans Compromesos ha estat retirada. Així doncs, l’òrgan d’enquesta ja és una realitat i, per tant, a partir dels pròxims dies el Consell General iniciarà l’anàlisi de tot l’afer de les pensions d’invalidesa.

L’acord final inclou una composició que trasllada la distribució de la del ple del Consell. Demòcrates tindrà tres consellers i Concòrdia, dos. La resta de grups (socialdemòcrates, Andorra Endavant i Ciutadans Compromeos), un; i també hi serà present el parlamentari no adscrit, representant de Liberals, Víctor Pintos. El segon punt de discòrdia previ era com s’havien de prendre les decisions. Aquí s’indica que es prendran per majoria. És a dir, Demòcrates podrà imposar, si s’escau, la seva opinió, però amb una excepció rellevant.

La comissió iniciarà la seva feina analitzant tota la documentació disponible i, posteriorment, haurà d’elaborar una llista de compareixents, començant per membres del consell d’administració, directius i personal de la CASS i seguint per altres persones que puguin aportar “informació rellevant”

En concret, a l’hora de decidir a qui es crida a comparèixer. S’estableix que només que la demanda a qualsevol persona tingui el suport de dos grups -o d’un i del conseller no adscrit-, ja s’acceptarà. D’aquesta forma, no es podrà vetar cap petició. I també hi ha un altre detall: si alguna sessió ha de ser privada s’haurà de decidir per consens i únicament si qui compareix són “persones sense vinculació contractual amb la CASS o quan no es tracti de càrrecs públics o de designació pública”.

Els grups de l’oposició també han aconseguit un altre punt a favor. Qui presidirà la comissió serà un representant del PS, amb la vicepresidència per a Demòcrates. D’aquesta forma, s’asseguren tenir control de com es fan les sessions i el debat.

Finalment, el text aprovat també ha trobat la fórmula per analitzar possibles responsabilitats. Així, s’indica que l’objecte de la comissió és “elaborar un document de conclusions que esclareixi de forma clara totes les causes i circumstàncies que han provocat la manca de regularització de les pensions d’invalidesa (...) amb aclariment dels fets que puguin ser susceptibles de responsabilitat”.

Així, un cop tancat la proposta definitiva, s’ha aprovat per unanimitat. Els grups que han intervingut han deixat clar que tenen la ferma voluntat de trobar què ha passat i per què. “Volem esclarir responsabilitats, parlar-ne clarament i també d’irregularitats”, ha assegurat el líder de Concòrdia, Cerni Escalé, que també ha aprofitat per criticar com es va gestionar l’afer inicialment. De fet, ha arribat a afirmar que “si no s’hagués explicat a l’Altaveu, possiblement no seríem avui aquí debatent”.

Des de Demòcrates en canvi, Jordi Jordana ha negat que s’intentés ocultar res. I, ara, ha remarcat que “’essencial és constituir la comissió i aclarir els fets que han portat a la situació”. Tots ha coincidit que la cambra, en cas de veure algun “indici penal” el que haurà de fer és posar-lo en coneixement de la fiscalia. Des d’Andorra Endavant, Carine Montaner ha celebrat que des de la mateixa CASS s’hagi encarregat un informe independent. Això sí, entenen que ara s’ha de fer públic”, ja que “parlem de diners dels ciutadans”.

Un cop creada, els primers passos seran la formació. Inicialment, es preveu analitzar la documentació disponible i, si s’escau, demanar-ne més. Posteriorment, s’elaborarà la llista de compareixents, amb prioritat dels membres del consell d’administració de la CASS, directius i personal. També es preveu poder cridar gent que pugui “aportar informació complementària”. Es dona un termini inicial de tres mesos de vida, tot i que es podrà anar ampliant si es considera necessari en lapses de tres mesos més.

AVAL A DONAR MÉS TEMPS A L’EXPEDIENT JUDICIAL ELECTRÒNIC

Prèviament al debat sobre la comissió d’enquesta, el Consell ha abordat l’aprovació de la llei que amplia el termini per a l’entrada expedient de l’expedient judicial electrònic. Tal com va avançar Altaveu, el text ha comptat amb l’aval de tots els grups. Per tant, es guanyen uns quants mesos fins al 3 de febrer del 2025.  

Comentaris (1)

Trending