Afers Socials feia prop d’un any que rebia queixes sobre la treballadora detinguda per quedar-se prestacions

El ministeri assegura que el sistema de control funciona i que es fa un seguiment de tots els ajuts que es concedeixen

El darrer destí de la processada va ser el CAP de la Massana, a l'edifici Els Arcs.
El darrer destí de la processada va ser el CAP de la Massana, a l'edifici Els Arcs.
El ministeri d’Afers Socials feia prop d’un any que rebia queixes sobre la treballadora que va ser detinguda el mes passat acusada d’apropiar-se de part dels diners de prestacions que gestionava. De fet, algunes companyes seves recomanaven al usuaris del servei que no entenien com no estaven rebent prestacions que se suposava que estaven concedides que denunciessin el fet almenys davant del propi ministeri.

En el marc de la investigació que va portar a la detenció de la noia, de 27 anys i actualment jurídicament processada, la policia hauria pres declaració a membres d’entre vuit i deu famílies que haurien resultat suposadament afectades pel presumpte anòmal comportament de la treballadora social arrestada. Les fonts consultades no han pogut determinar quin seria l’import de què s’acusa haver sostret a la processada però seria notable.

La instrucció encara en curs haurà de determinar del tot si les prestacions no arribaven pel suposat comportament delictiu de la funcionària o per altres circumstàncies

Sí queda clar, però, que la treballadora implicada, que havia exercit a Encamp i després a la Massana, on va ser detinguda, usava diferents fórmules per suposadament apropiar-se dels diners que havien d’anar a beneficiaris. No és que sempre donés una part del que s’havia concedit com si fos el tot i es quedés la resta. En ocasions, presumptament assegurava tramitar un ajut a una família i després quan aquesta, que directament no havia de rebre els diners però que sí que la prestació l’havia de beneficiar (per satisfer el lloguer d’un habitatge, per exemple), descobria per altres vies que la gestió no havia estat exitosa hauria anat donant llargues. 

En alguns casos, segons les fonts, ja no seria només els diners presumptament apropiats sinó el perjudici que hauria causat a algunes famílies que haurien perdut altres suports en no poder fer front a determinats compromisos perquè les gestions que suposadament havia de fer la treballadora social no acabaven arribant a bon port. La investigació encara oberta haurà de determinar si els tràmits no arribaven a lloc, si no acabaven beneficiant l’usuari com caldria desitjar però en canvi els diners d’aquella prestació realment es van tramitar i es van atorgar però se’ls va quedar la funcionària o hi va haver algun altre tipus de problema.

En tot cas, la treballadora social va ser detinguda a mitjan del mes passat acusada d’uns delictes contra el patrimoni i la funció pública i també contra el tràfic jurídic, per suposadament haver falsificat o manipulat formularis i documentació diversa. Fonts de l’entorn de la dona processada mantenen però la seva innocència i asseguren que, com a mínim, es tractaria d’un malentès. No és pas així com ho consideren els comandaments ministerials, que van ser els que van portar el cas a la fiscalia després d’haver-hi nombroses queixes. 

Seguiment i control

El ministre d’Afers Socials, Víctor Filloy, va assegurar aquest dilluns que “es fa un seguiment” de les prestacions que s’atorguen i que “hi ha confiança en què el sistema funciona”. També va destacar que el departament està sotmès als controls d’intervenció i del Tribunal de Comptes per tal d’assegurar que els ajuts i les prestacions es gestionen correctament i arriben allí on han d’arribar.

Filloy va explicar també que la manera de procedir habitual és transferir els ajuts a través d’un compte bancari al beneficiari del mateix, que a vegades és el prestador d’un servei al real usuari dels serveis socials. Sí que hi ha alguns casos que vistes les dificultats per poder operar amb un compte -perquè no tenen els beneficiaris mitjans perquè se’ls obri; perquè el tenen bloquejat; o perquè el tenen en descobert- s’estén un xec.

Segons altres fonts ministerials, des de fa dos anys i mig es va eradicar del tot l’operativa amb diner en efectiu. És cert, però, que quan es fa un xec nominal que el beneficiari ha de passar a recollir personalment a les dependències ministerials acordades, el beneficiari, pot delegar en una tercera persona, sempre signant les corresponents autoritzacions, la recollida d’aquell xec. Alguns cops, el beneficiari autoritza el seu treballador social de referència a cobrar el xec i que posteriorment li aboni allò percebut. Aquesta seria una de les vies que hauria suposadament emprat la processada.

Per a casos molt urgents, el departament disposa d’unes targetes que serveixen per anar a determinats centres comercials a adquirir matèries de primera necessitat, que solen ser aliments i roba. Els responsables del mateix centre són els primers en privar els beneficiaris de l’esmentada targeta d’adquirir segons quins productes. Per exemple, begudes alcohòliques està terminant prohibit de servir-les a través d’aquelles targetes.

-

Relacionat

Beneficiaris d’ajuts socials descriuen com un “desgavell” l’abonament de prestacions
La dona es quedava diners i falsificava els rebuts.

Relacionat

Detinguda una treballadora social acusada de quedar-se diners de les prestacions

Comentaris (5)

Trending