Beneficiaris d’ajuts socials descriuen com un “desgavell” l’abonament de prestacions

L’ús d’efectiu o el fet que les resolucions no quadren amb la realitat facilitarien duplicitats sense dol o anomalies com les que suposadament van dur a la detenció d’una treballadora

-
-
Persones beneficiàries de prestacions socials han descrit com “un desgavell” l’abonament d’aquests ajuts, que sovint no arriben en les quantitats acordades o, de vegades, s’acaben duplicant i cal desfer allò que s’ha fet. Les asseveracions vénen a tomb arran del fet que hagi transcendit la detenció, a mitjan mes passat, d’una treballadora social acusada d’apropiar-se de diners d’aquests ajuts. La noia, de 27 anys, està processada per un delicte contra el patrimoni, un altre contra la funció pública i un tercer contra el tràfic jurídic.

Les persones consultades, tant persones que s’han beneficiat d’ajuts o encara se’n beneficien, com, per exemple, propietaris d’habitatges els llogaters dels quals han de recórrer a subvencions estatals per poder abonar les seves rendes, han destacat el fet que esperen que aquest cas que s’ha judicialitzat serveixi per establir nous protocols i una major rigorositat en la tramitació dels ajuts. El programari informàtic que usa el departament d’Afers Socials per a la gestió de les prestacions no sempre ha acompanyat.

No obstant això, les fonts consultades han mostrat la seva sorpresa pel fet que encara a dia d’avui es ‘treballi’ en efectiu malgrat que s’entén que, molts cops, les persones que han de rebre els ajuts no sempre estan integrats en els canals més suposadament ordinaris com els de comptes bancaris i similars. L’efectiu, però, obre la porta a situacions com les que suposadament hauria protagonitzat la treballadora social processada -tot i que persones del seu entorn l’exculpen al·legant que es tracta d’una pugna interna, una mena de ‘vendetta’- o, pel contrari, a un ús indegut que pugui fer el beneficiari o beneficiària.

Implicats en transaccions que fa Afers Socials esperen que el cas recentment judicialitzat serveixi per modificar els protocols establerts i millorar-los

En efecte, algunes de les fonts consultades han afirmat haver-se trobat que el beneficiari, un cop rep l’efectiu per a una suposada finalitat concreta, acaba ‘invertint’ aquells diners en una altra cosa sovint poc necessària o molt prescindible. No seria un cas impossible, s’ha donat en més d’una ocasió, han explicat les fonts, encara que tampoc es pot considerar una pràctica habitual. Però no seria el primer cas que el propietari d’un pis es dirigeix a l’administració perquè no ha percebut la renda de l’arrendament i quan sí que ho hauria d’haver fet.

Beneficiaris de prestacions han lamentat que el principal mal de cap és que les resolucions adoptades i els abonaments posteriors en més d’una ocasió no quadren i això dóna marge a ‘maniobres’ de qualsevol mena. Alguns dels consultats han explicat que ells mateixos o coneguts seus en més d’una ocasió -no han aclarit si recentment, encara que no sembla que seria el cas- han acudit a la policia a denunciar no haver percebut el que pertocava però des del despatx policial se’ls hauria dit que això es tracta d’un afer administratiu que han de dilucidar amb el ministeri.

També fonts de beneficiaris d’ajuts han explicat que tampoc no seria inèdit del tot, per exemple, que es continuïn abonant prestacions quan les condicions del beneficiari han canviat, ja sia perquè la seva situació ha millorat i no li pertoca ja continuar rebent l’ajut o perquè, per exemple, l’administració es continua fent càrrec d’un lloguer concret quan aquest ja no existeix. O, almenys, ja no pertoca a la persona beneficada perquè, per exemple, ha canviat de pis.

La dona es quedava diners i falsificava els rebuts.

Relacionat

Detinguda una treballadora social acusada de quedar-se diners de les prestacions

Comentaris (4)

Trending