“L’Acord amb Europa permetrà que floreixin multitud d'oportunitats per a Andorra”

El secretari general de l’Associació Europea de Lliure Comerç (EFTA), Henri Gétaz, anima a tancar les negociacions amb Brussel·les i detalla els beneficis de l'acord que té la seva entitat amb l’Espai Econòmic Europeu

Comentaris

Gétaz i Riba conversen abans de la conferència.
Gétaz i Riba conversen abans de la conferència. BRU NOYA

El secretari general de l’Associació Europea de Lliure Comerç (EFTA), Henri Gétaz, ha explicat en una conferència al vestíbul del Consell General com funciona l’acord amb l’Espai Econòmic Europeu (EEE), quins resultats s’han obtingut després de més de 25 anys d’experiència i com ha transformat aquest conveni amb la Unió Europea (UE) els països que en formen part.

El secretari d'Estat d'Afers Europeus, Landry Riba ha manifestat, abans de la ponència, que "és un acord molt similar al que estem negociant amb la Unió Europea". Riba ha recordat que l'adhesió a l'Espai Econòmic Europeu va ser una de les vies que es van estudiar per a la integració a Europa l'any 2013 però que es va optar per l'Acord d'associació amb la UE bàsicament "perquè els propis membres de l'EFTA ens van dir que no volien fer cap ampliació. Per això es va proposar un nou model de negociació", ha afegit.

A la seva conferència, Gétaz ha animat a Andorra a tancar les negociacions amb Brussel·les, que precisament entren a partir d'ara en una fase decisiva. “Estic segur que l'Acord permetrà que floreixin multitud d'oportunitats per als operadors andorrans”, ha afirmat. L’EFTA té actualment un acord d’associació amb la UE molt semblant al que està negociant Andorra, Mònaco i San Marino.

Gétaz ha efectuar un repàs a la història de l'Espai Econòmic Europeu (EEE), que va ser creat l'1 de gener de 1994 en un acord entre els estats membres de l'Associació Europea de Lliure Comerç (EFTA) i tots els estats que formen part de la Unió Europea (UE). L'acord permet que els estats de l'EFTA  participin del mercat únic europeu sense ser part de la UE. Els estats membres de l'EEE són tres dels quatre de l'EFTA--Islàndia, Liechtenstein i Noruega-- i els 27 de la Unió Europea. Suïssa forma part de l’EFTA però no de l'EEE. En un referèndum celebrat en 1992, segons l'establert per la constitució, els suïssos van rebutjar la proposta. Suïssa ha signat acords bilaterals amb la Unió Europea. Àustria, Finlàndia i Suècia es van unit a l'EEE el 1994, abans de ser admesos a la UE el 1995.

El secretari general de l'EFTA mantindrà reunions amb els diferents actors econòmics i socials del país.

Comentaris (13)

Trending